Военната академия даде началото на честванията по повод 200 години от рождението на своя патрон Георги С. Раковски (ОБЗОР)

Статия в Агенция „Фокус“ на Люба АЛЕКСИЕВА от 12 април 2021 | 10:32

София. Военната академия даде началото на честванията по повод 200 години от рождението на своя патрон Георги Стойков Раковски, които се навършват на 14 април. Първото събитие, посветено на делото на българския революционер и възрожденец, бе научна конференция на тема „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие“, която ще продължи и през утрешния ден. Събитието е под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и на министъра на културата Боил Банов. В откриването на форума участваха заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на обраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, началникът на Военна академия генерал-майор Груди Ангелов, зам.-министърът на културата Амелия Гешева, зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов и др.

Работата на научния форум протича в три тематични кръга: „Георги Раковски – патриархът на българското националноосвободително движение“, „Георги Раковски – ученият и творецът“ и „Личността на Георги Раковски в международен план“. Целта е да бъде отдадено признание към паметта и подвига на великия патриот, възрожденец и основател на двете Легии, предхождащи съвременната Българска армия.

Началникът на Военна академия „Георги С. Раковски“ ген.-майор Груди Ангелов заяви, че Раковски е един от пазителите на държавността в онези тъмни времена. По думите му българската държавност оцелява, за да се превърне във фундамента, върху който се възстановява новата българска държава. Според ген.-майор Ангелов по времето на Раковски изграждането на независима българска държава е абсолютно невъзможно без организиран процес на отделяне на българската държавност от господството на управленската система в Османската империя. „Политическото освобождаване не е единствената трудност. Необходимо и отърсване от религиозното и духовното потисничество в нея. Цялата активна дейност на Георги Раковски може да бъде подведена под един общ знаменател – усилие за съхраняване и укрепване на българската държавност“, допълни той. Според него липсата на свобода обрича индивида на пълно обезличаване и скотско съществуване. Ген.-майор Ангелов подчерта, че за Раковски освобождаването на българската народност от османския деспотизъм е невъзможно по мирен начин и затова той призовава българите да не си въобразяват, че свободата се придобива без кръв и без скъпоценна жертва. „Посвещавайки живота си на добруването на българската държавност, Георги С. Раковски дава съществен принос за полагането на устоите на независимата българска държава“, каза още Груди Ангелов.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов отбеляза, че приносите на Георги Раковски са неизмерими. „Раковски се издига до нивото на теоретик. Едва на 5 март 1946 г. Георги Раковски е определен за патрон на Военната академия. Защо именно Георги Раковски? Той е идеологът и стратегът на българското национално движение“, заяви Запрянов. По думите му още през 50-те години на 20 в. Военна академия започва обучението на първите докторанти. „Военна академия нито за миг не се отклонява от своята мисия, следвайки идеите на своя патрон. Военната академия разполага със солидна основа“, отбеляза още Запрянов.

Зам.-министърът на културата Амелия Гешева допълни, че Военната академия носи с чест и достойнство името на Георги Раковски и носи заветите му. „Със своята пламенна публицистика, с личния си пример, Раковски успява да възпитава няколко поколения свои последователи. Вярвам, че и днес имаме необходимост от неговите напътствия. Вярвам, че сме способни и можем. За Министерството на културата е огромна чест да участва в тържественото отбелязване на юбилея“, каза още Амелия Гешева.

Зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов подчерта, че Раковски е учител не само на цяло поколение възрожденски дейци, но е и най-значимият идеолог за Национално освобождение. „От името на кмета на Столична община и от свое име искам да приветствам всички вас. Тази конференция е много важна стъпка за това огромната личност на Раковски да получи това признание, което дължим в 21 в. Раковски е учител не само на цяло поколение възрожденски дейци, но е и най-значимият идеолог за Национално освобождение“, заяви Чобанов. По думите му Раковски е радетел със свободно и независимо българско образование. „Наша мисия е непрекъснато да укрепваме паметта му и да преосмисляме огромното му значение. Нека в следващите дни да предадем завета на Раковски на младото поколение и да прегърнем със сърцето и душата си неговите идеи, които са актуални и днес“, каза още Тодор Чобанов.

Създадената преди 109 години Военна академия получава името „Георги Стойков Раковски“ с регентски указ от 5 март 1946 г. От тогава Академията, като институция с национален и международен престиж, с гордост носи неговото име.