Началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев на честванията в гр. Клисура, по повод 147 г. от Априлското въстание

Имам удоволствието, от името на ръководството на Военна академия „Г. С. Раковски” и лично от свое име, да поздравя най-сърдечно Вас и всички Ваши съграждани по повод отбелязването на 147-ата годишнина от Априлското въстание!
Събитията от април 1876 година въплъщават силата на борбения български дух и жаждата на народа за свобода. Днес, ние с поклон и благодарност отдаваме почит към всички герои, които проправиха пътя, сражаваха се и отдадоха живота си за Майка България.
Дни като тези ни зареждат с дух на патриотизъм и изпълват сърцата ни с гордост от подвига на нашите славни деди. Тази дълго изстрадана свобода ни кара да вярваме в силата на единението и ни задължава да помним историята. Тези, които загинаха за свободното и чисто небе над Клисура и я изградиха от пепелищата имаха за свое верую думите на Левски: „Аз съм посветил себе си на Отечеството, да му служа до смърт и да работя по народната воля“.
Нашето славно минало изисква от нас да бъдем упорити в отстояване на националния идеал, както и в общата ни воля за мир, сговор и подем, въпреки предизвикателствата на днешния ден.
Пожелавам на Вас и на жителите на града да запазите жива родовата памет и гордостта от постигнатото, заедно със стремежа на Клисура да се развива като съвременен и модерен град!
Ние трябва да предадем на идните поколения този български дух и традиции, съхранили ни през вековете, за да пребъде България! – се казва в Поздравителния адрес от началника на Военна академия генерал-майор Тодор Дочев, до гражданите на Клисура, по повод честаване 147 г. от Априлското въстание.