Първо посещение и среща-разговор с г-жа Милена Милотинова във Военна академия

Г-жа Милена Милотинова радушно прие отправената покана и за първи път гостува на Военна академия „Г. С. Раковски“. Темата на срещата бе „Европейските политики и България“.

 „Европа е изградена върху защитата на човешките права, може би именно заради това България без да изоставя въпроса за историята, премести фокуса върху човешките права“. Това заяви телевизионната водеща и журналистка Милена Милотинова по време на срещата-разговор пред присъстващите – ръководството на Академията, преподаватели и обучаеми.  „Инцидентите с хора, които имат българско самосъзнание и не се страхуват да го изразят в РСМ, са тенденция, а не изолиран случай“ заяви тя. Г-жа Милотинова обясни, че палежът в Битоля, стрелбата с оръжие, от което бяха изстреляни 8 патрона, както и стрелбата с камъни срещу клуба в Охрид, а сега и пребитото 21-годишно момче Християн Пендиков, доказват тази негативна тенденция.

„В европейската преговорна рамка, приета от РСМ и 27 страни-членки, е ясно разписано какви критерии трябва да изпълни Скопие. РСМ трябва да впише в своята Конституция българите. Без това не може да започне преговори. Топката вече е в ръцете на Скопие. Ако не изпълнява условията, които е приела да изпълни, РСМ сама ще се спъне по пътя за Евро съюза. Ние чувстваме РСМ като най-близката ни държава, ние най-искрено искаме страната да стане член на ЕС, но по пътя си към еврочленството всяка държава трябва да изпълни поетите ангажименти и няма начин това да се пренебрегне“, заяви Милотинова.

„РСМ трябва да изпълни условията в преговорната рамка, с които сама се е съгласила, които са условия на ЕС, на 27 страни-членки, не само на България,“ каза тя.

Относно влизането на България и Румъния в Шенген, телевизионната водеща припомни, че Нидерландия и Австрия наскоро отново препотвърдиха своя отказ за бъдещото ни членство. „Битката за влизането ни в Шенген в следващите шест месеца явно ще е доста трудна, защото до юни е шведското председателство. След това идва испанското на ред и ние разчитаме на него. Външният ни министър обяви 1-ви октомври 2023 г. за ориентировъчна дата относно влизането ни в Шенген и дано тази дата да е факт“. Към момента обаче причината България да не влезе в Шенген, въпреки че изпълнява всички технически критерии, е политическа, посочи г-жа Милотинова.

„Трябва да убедим Австрия и Нидерландия, че те могат да ни имат доверие и че сме достойни да влезем в Шенген. Задачата пред България не е никак лесна, ние се нуждаем от силни политици, които да защитят с аргументи готовността ни за членство. Надяваме се ЕС да прогледне, че границите на съюза могат много по-добре да бъдат защитени, ако държавите като България са вътре, а не извън Шенгенското пространство“, категорична е Милена Милотинова.

Срещата предизвика оправдан интерес сред аудиторията. След изложението г-жа Милотинова отговори изчерпателно на зададените въпроси и получи заслужени благодарности за интересната беседа и професионално представената информация. 

Началникът на Академията генерал-майор Тодор Дочев благодари на г-жа Милотинова, „която е изключителен професионалист в областта на журналистиката“, за първото й гостуване във Военна академия и връчи на телевизионната водеща юбилеен знак „110 години ВА – традиция, качество, престиж“.

По време на визитата г-жа Милотинова разгледа културно-историческите забележителности на Академията, посети комплекс „Царски зали“ и вписа своите впечатления в книгата за гости. Журналистката благодари за любезната покана и топлото посрещане, и изрази своето задоволство от визитата си във Военна академия „Г. С. Раковски“.  

Г-жа Милена Милотинова е журналист с над 20-годишен опит в телевизията. Работила е дълги години в БНТ в най-бурния период – 90-те години. Освен водещ на новини, г-жа Милотинова е била репортер и на много интересни места и в рискови райони по света.

Г-жа Милотинова е отразявала големи международни събития – многократно е репортерствала по европейски теми от Брюксел и Страсбург, а сега прави и цели предавания оттам. Отразявала е събития като Срещата на хилядолетието през 2000 година на ООН в Ню Йорк, която рекордно събра над 150 държавни глави и правителствени ръководители, интервюирала е световни лидери като Мадлийн Олбрайт, нобеловите лауреати за мир Шимон Перес и Ясер Арафат и много други.

В момента води предаването БРЮКСЕЛ 1 по телевизия BULGARIA ON AIR.