Валидиране на юбилейна пощенска марка „200 години от рождението на Георги Стойков Раковски“

В годината, посветена на живота и делото на Георги Стойков Раковски, когато България отбелязва 200 години от неговото рождение, Инициативният комитет за честванията продължава да организира и реализира редица значими мероприятия в чест на великия българин.

Като част от проявите, посветени на годишнината днес във Военна академия „Г. С. Раковски“ беше валидирана пощенска марка с лика на Раковски по повод 200 години от неговото рождение.

Печатът за пускане в употреба на пощенската марка беше поставен от Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, полковник Емил Янев – заместник-началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, Димитър Димитров – директор на дирекция „Съобщения“ в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Деян Дънешки – главен изпълнителен директор на „Български пощи“ и Стефан Калапишев – художник на марката.

Събитието беше посветено на 200-годишнината от рождението на патрона на Военна академия „Г. С. Раковски“, великия патриот на България и основоположник на националноосвободителната идеология, дипломация и държавност. На човека, на когото дължим идеята за лъва, като знак за многовековната ни държавност, цветовете на българското знаме, а също и завладяващия девиз на освободителното ни движение „Свобода или смърт“.

Предложението за издаването на марката е на Националния инициативен комитет за честванията. Юбилейната марка е с тираж 5 100 бр. и номинална стойност 0,65 лв.

Специалният пощенски печат ще бъде предоставен за използване в Пощенска станция 1000 София, за 3 (три) работни дни, считано от 12.05.2021 година.