Валидиране на юбилейна пощенска марка „110 години от създаването на Военна академия „Георги Стойков Раковски“

В Академията се проведе официална церемония по валидиране на юбилейна пощенска марка „110 години от създаването на Военна академия „Георги Стойков Раковски“. Това е поредната марка за Академията, като последната беше по повод 200 години от рождението на нейния патрон Георги Раковски. Събитието премина при засилен интерес както от служителите на Военна академия, така и от филателистите в България.

Валидирането е един от начините за отбелязване важността на една дата. Тиражът на марката не е голям, което я прави още по-ценна за притежателите на марки и за всички, които са свързани с Академията.

Генерал-майор Тодор Дочев – началник на Военна академия приветства гостите с добре дошли. В словото си при откриването той направи ретроспекция на тази знаменателна годишнина и се обърна към присъстващите с думите: „Вярвам, че ще успеем да съхраним съграденото от нашите предшественици и ще възродим стремежа към едно по-достойно утре, в което добрите дела и постъпки са основна ценност! От нас зависи да съхраним приемствеността между минало, настояще и бъдеше и да продължим своя възход на независим и горд народ!“.

Печатът за валидирането и пускането в употреба на пощенската марка беше поставен едновременно от: Владко Владов – началник на политическия кабинет на министъра на отбраната, генерал-майор Тодор Дочев – началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, Филип Алексиев – главен изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД и Стан Парталев – художник на марката.

След края на церемонията, специално за събитието беше разкрита и временна пощенска станция, от където всеки можеше да закупи валидираната юбилейна пощенска марка и да получи специално създадения печат към нея. Събития от подобен характер допринасят за съхраняване на българската национална идентичност и родова памет.

Повече са събитието вижте на:

https://otbrana.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_18448

https://bta.bg/bg/news/bulgaria/437816-validiraha-poshtenska-marka-po-sluchay-110-godini-ot-sazdavaneto-na-voenna-akade

https://armymedia.bg/2023/04/07/%d0%b2%d0%be%d0%b5%d0%bd%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d1%8f-%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%b2%d0%b5/

Марката по случай 110 години от създаването на Военна академия прави своеобразен реверанс към нейната история. Автор на графичното изображение на марката е художникът Стан Парталев. За създаването на идейния проект на филателното издание той се е вдъхновил от стар орден за храброст. В изображението в хармония са обрисувани дъбови листа и меч – символи на военното дело и храбростта, и факел и книга – символи на просветата и знанието. Сградата на Военна академия също присъства достойно, поставена на печата за валидиране на марката. Дизайнът е изчистен и лесно разпознаваем. Издържаните детайли и стилистичната орнаменталност насочват към представата за дълголетието и достолепието на Академията. С настоящото пощенско-филателно издание държавата потвърждава значението на Академията, защото тази марка е като монетите и валутата – символ на държавата.