Военна академия „Г. С. Раковски“ – домакин на работна среща по проекта М4М на Индустриалния клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ)

Военна академия „Г. С. Раковски“ – домакин на работна среща по проекта М4М /Новите вериги на стойността за цифровизация на производствената индустрия за свързване на машини с хора, процеси и технологии/ на Индустриалния клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ).

Договор за стратегическо партньорство след срещата подписаха генералният директор на БТА Кирил Вълчев и председателят на Управителния съвет на Националната браншова организация за електрическа мобилност – ИКЕМ, Илия Левков.

Подписването се състоя в сградата на Военна академия „Г. С. Раковски“, където бе отбелязана дванадесетата годишнина на ИКЕМ.

Днес членовете на ИКЕМ вече са 65, а партньорите – 75, посочи Левков.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев каза, че по споразумението се предвижда всяка седмица Агенцията да получава информация от клъстера, посветена на възобновяемите, водородните, енергоспестяващите източници. Ще търсим повишаване на знанието за енергийната ефективност, като използваме знанието, което има в този Клъстер вече 12 години, добави Вълчев.

Той изтъкна, че БТА тази година е направила нова рубрика „Зелена БТА“, където безплатно се публикува информация, свързана с околната среда, енергийната ефективност, климатичните промени, Зелената сделка.

Вълчев съобщи, че БТА има намерение да започне трайна инвестиция в електромобили, като целта е кореспондентите на Агенцията да се придвижват в съответната област с този тип превозно средство. Искрено се надявам, че с нашите партньори ще намерим подходящите проекти с европейски, с други финансирания, за да може още през следващата година да започнем такова обновяване, каза генералният директор на БТА.

В рамките на сътрудничеството се предвижда БТА да получи за ползване електромобил и зарядна станция за него за нуждите на Агенцията.


(с благодарност към БТА / Bulgarian News Agency)