Научна конференция „110 години знания, умения и традиции“

Военна академия „Г. С. Раковски“ беше домакин на Научна конференция „110 години знания, умения и традиции“, посветена на Празника на ВВС.
Научният форум беше организиран от Академията и фондация „Български ВВС” и реализирана от катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана”. Това е една от формите за отбелязване на Празника на българската авиация и ВВС и е част от традиционната „Среща на поколенията“.
Приветствие към участниците в конференцията отправи началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев: „За мен е привилегия, от името на ръководството на Военна академия „Г. С. Раковски” и от свое име, в качеството на домакини, да ви приветствам с „Добре дошли!” на конференцията на тема „110 години – знания, умения и традиции”. Убеден съм, че днешната конференция ще предостави възможност за обмен на знания, опит и добри практики по актуални въпроси. Подготвените доклади със сигурност ще предизвикат размяна на мнения и оценки, а в хода на дискусиите ще се достигне до съществени изводи и обосновани предложения. Знанието иска последователи, каквито сте вие! Това е генезисът на мисията на Академията. Блажен е оня, който чете и онези, които слушат и пазят познанието. Науката е двигател на прогреса на обществото, а военната наука е турбина за развитието на въоръжените сили и техните способности за защита на националната сигурност и териториалната цялост. Днешната конференция е безкористно народополезно дело. Науката, образованието, културата, иновациите и технологиите са стълбовете за просперитет на обществото и държавата.“

Военна академия е дългогодишен партньор на ВВС и традиционен домакин на научни форуми, сред които и проведения през месец април 2022 г. първи по рода си Европейски симпозиум за въздушен транспорт, организиран от Европейската агенция по отбрана съвместно с българските ВВС.
Началото на конферентната част от превърналата се в традиционна „Среща на поколенията“ е поставено през 2018 г. и оттогава тя е ежегоден форум, на който се дискутират въпроси и проблеми, свързани с военното и гражданското въздухоплаване, представят се и се популяризират научните постижения в авиационната индустрия, развитието на гражданско-военните отношения при ползването на единното европейско пространство и се почитат значими исторически събития и личности в славната ни история.
По време на конференцията бяха представени 15 доклада (от които 7 в пленарна зала) в следните тематични направления „Сигурност и отбрана“, „Организация и управление на въоръжените сили“, „Психология“, „Автоматизирани системи за обработка на информация и управление“, „Икономически растеж, инвестиции и иновации“ и „Социални и институционални проблеми“.
Към конференцията имаше голям интерес от авиационните среди. На мероприятието присъстваха командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, началникът на ВВВУ „Г. Бенковски“ бригаден генерал Юлиан Радойски, представители на Командване ВВС, слушатели, курсанти, студенти, ветерани и представители на различни авиационни организации у нас.