„Балканските войни 1912 – 1913 г. – между триумфа и трагедията“ – научна конференция с международно участие във Видин  

Двудневна научна конференция с международно участие „Балканските войни 1912 – 1913 г. – между триумфа и трагедията“ се проведе в гр. Видин. Тя е част от националния план за отбелязване на 110-тата годишнина и се организира от Министерство на отбраната, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Военноисторическата комисия, Община Видин и Регионалния исторически музей. Посвещава се на героичната отбрана на Видин, организирана от легендарния генерал-майор Кръстю Маринов. Знае се историята за пратениците на сръбските командири, които искали от генерал-майор Маринов да предаде Видин. Думите му „Българският воин е учил не да предава, а да превзема крепости“ остават записани със златни букви в летописите на бойната ни слава. Срещу неговия гарнизон, който наброява 5727 воини, от които половината са опълченци и доброволци, между които и около стотина ученици, се изправя 32-хилядна сръбска армия. На редута при Новоселци той казва: „Докато аз съм жив и тези инвалиди около мен, никога сръбски крак няма да стъпи във Видин!“. Неговите бранители загиват при село Войница, като изгарят живи, за да забавят сръбското настъпление, което е нечуван подвиг. Генерал-майор Маринов много често се обръщал към политиците с думите: „Помнете накъде водите България – дали към щастие или към гибел!“ Той е наречен „Спасителят на Видин“ от признателното население. По време на първото пленарно заседание бе представена книга, посветена на живота и делото на героя генерал-майор Кръстю Маринов, с автори доц. Станчо Станчев и д-р Христина Кирилова.

Председателят на Военноисторическата комисия и преподавател във Военната академия полк. о. з. доц. д-р Станчо Станчев отбеляза, че гр. Видин е избран за домакин на тази конференция, защото през Втората балканска война най-значителните боеве при сръбското нашествие се водят именно за защитата на Видин.

За ролята на тайната дипломация при подготовката и воденето на войните бе докладът на началника на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев. Той награди д-р Христина Кирилова, директор на Регионалния исторически музей във Видин, за нейната активна военно-родолюбива и научна дейност.

 Ето какво каза още ген. Дочев в приветствието си, по повод откриването на конференцията на 22 юни: „Вярваме, че настоящата научна конференция с международно участие „Балканските войни 1912-1913 г. – между триумфа и трагедията“ ще даде своя принос за съхранение и обогатяване на едно велико и скъпо наше историческо наследство, един чист и непресъхващ извор за възпитание на днешното и бъдните поколения в дух на всеотдайна обич и преданост към българския род и родната земя“.

Както конференцията във Военна академия „Г. С. Раковски“ преди седмица, така и тази отбелязват двете Балкански войни, като едно цяло, с което се преустановява съществуващата досега практика да се премълчава втората, известна като Междусъюзническа. В нея участват изявени български историци и изследователи. Дистанционно се включиха представители на Черна гора, Румъния и Република Северна Македония със свои доклади по темата.

Първият ден от двудневната научна конференция посветена на Балканските войни завърши с полагане на венци и цветя пред паметника на Бдинци. Монументът е открит официално на 2 март 1944 г. и е посветен на 3-ти пехотен Бдински полк и на всички доброволци, паднали във войните за национално обединение. Отпред на паметника е изписано: „Величието на Родината се гради върху костите на ония, които достойно живяха и умряха за нея!“

В края на втория ден участниците в конференцията поднесоха венец на паметника на генерал-майор Кръстьо Маринов, който се намира в парк Рова зад най-старата Видинска гимназия. Построен е по инициатива на ученичките от видинската гимназия и граждански комитет. Състои се от мраморен постамент и бронзов бюст.

Конференцията бе закрита от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков с благодарност към домакините и пожелания за нови такива прояви.

Допълнителна информация може да получите и от следните адреси:

Българско национално радио;

Българска телеграфна агенция;

Otbrana.com 1;

Otbrana.com 2;