Продължава годишната научна конференция на Военна академия „Г. С. Раковски“

След тържественото откриване на годишната научна конференция „20 години България в НАТО и НАТО в България“, проведено във Военна академия на 2 април, близо 80 български и световни изследователи представят своите доклади в зала „Концертна“ на Централния военен клуб.

Ежегодната научна конференция продължава на 3 и 4 април, като се радва на особено голям интерес от изследователи в областта, международно признати експерти от България и чужбина и студенти от различни висши училища.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов откри втория ден на събитието, като подчерта, че присъединяването на България в НАТО е отворило пътя ни към развитието като модерна европейска държава.

Тази година фокусът на научната конференция бе поставен върху отбелязването на 75-тата годишнина от сключването на Вашингтонския договор, 25-тата годишнина от създаването на Консорциума на военните академии и институтите за изследване на сигурността в НАТО и на 20-тата годишнина от членството на България в Алианса.

Генерал-майор (о.з.) Бeр Сегуин – директор на Европейския център за изследвания на сигурността „Джордж К. Маршал” изтъкна приноса на България за Консорциума „Партньорство за мир“, който по негови думи, е от решаващо значение за насърчаване на образованието в сферата на сигурността и отбраната и за повишаване на оперативната съвместимост между НАТО и неговите партньори.

„В днешната влошена среда за сигурност заради войната на Русия в Украйна, ролята на Консорциума за насърчаване на диалога и разбирателството е по-важна отвсякога. България е ценен партньор в този Консорциум“ – подчерта още ген. Сегуин.

Представените през втория ден на Конференцията доклади бяха фокусирани върху темите за изграждането, развитието и поддържането на отбранителните способности, (р)еволюцията на средата за сигурност в Черноморския регион, политико-дипломатическите отношения между България и НАТО, отбранителната аквизиция и разходите за отбрана, както и историята на консорциума „Партньорство за мир“.

Особен интерес предизвикаха докладите на младия учен Пламен Дяков, който разгледа темата за съвременната регионална среда за сигурност и военните дисбаланси в Черно море, както и на гл. ас. д-р Атанаска Попова, която изследва темата за политиката на НАТО в Черноморския регион след 2014 г.

Видео от конференцията „20 години България в НАТО и НАТО в България“ може да видите ТУК: