По повод 148 години от Априлската епопея

Кметът на Клисура Ботьо Киров, директорът на Историческия музей Христина Калчева, заедно с други клисурци и представители на Военната академия поднесоха венец на мястото с пръст от героична Клисура, което се намира в района на Академията.

Както всяка година, в навечерието на честванията по повод избухването на Априлското въстание, ние прекланяме глави пред подвига и саможертвата на дедите, отдали живота си за Освобождението на нашето Отечество. Техният героизъм и силен дух са ни съхранили като нация и те трябва да бъдат достоен пример за всяко българско сърце.

Априлското въстание е връх в националноосвободителното движение и със своите кървави белези, останали след потушаването му, прави така, че в Европа да се заговори за българското население и неговите борби. Макар и незавършило с успех, то постига важна политическа цел, защото приковава погледите на журналисти, политици и свободомислещи европейци към съдбата на онеправданите народи.

Тези дни от 1876 година на потушеното въстание са пример, който ни призовава да бъдем единни и достойни българи, да съхраняваме националните идеали и да носим през времето историческата си памет, която да предаваме на поколенията, за да я има България!