146 години безсмъртие! Поклон, клисурци!

Днес е денят, в който отбелязваме 146-та годишнина от избухването на Априлското въстание. По този повод, на мястото с пръст от героична Клисура в района на Военна академия „Г. С. Раковски“, началникът на Академията генерал-майор Тодор Дочев, кметът Генка Тодорова и директорът на Историческия музей Стоян Иванов поднесоха венец и отдадоха почит на своите предци с благодарност, че имаме Свободата да живеем.

По традиция за поредна година отправяме поглед към събитието, с което българският народ тръгва към своето историческо възкресение, и в онази окървавена пролет дръзко и категорично заявява: „Долу оковите от снагата на Родината! Искаме свободна и независима българска държава!“. Вече повече от век дните в края на април са изпълнени с особено чувство на преклонение и синовна признателност към стотиците скъпи жертви, които даде Клисура, и хилядите, които даде България в Априлската епопея – най-яркият, най-неподправеният и най-драматичният епизод в националното ни възраждане.

Подвигът на клисурци ни напомня, че родолюбието е избор на достойните и че нашата съдба от нас зависи. Затова ние сме длъжни да пазим историята в памет на нашите деди, длъжни сме заради нас самите и най-вече за идните поколения. Нека духът на априлци бъде с нас, да не ни напуска никога и да ни дава смелост и увереност, че пътят по който вървим е правилен. Да знаем, че когато сме заедно и имаме самочувствието на един силен и достоен народ, тогава няма какво да ни спре. Да се гордеем, че сме българи и да градим бъдещето на Родината в мир, любов и свобода! Дълбок поклон пред именните и безимените герои, отдали живота си за свята и свободна България!