Знакова изложба на Българска телеграфна агенция гостува във Военна академия

В деня на подписването на Вашингтонския договор – 4 април, във Военна академия „Г. С. Раковски“ бе представена изложбата на БТА, посветена на бележитите годишнини, които ни свързат с НАТО.

Както началникът на Академията генерал-майор Тодор Дочев отбеляза, това се случва съвсем навреме – точно един час, след като завърши Годишната научна конференция с международно участие на тема „20 години България в НАТО и НАТО в България“, организирана от Военна академия.

Той отбеляза, че след демократичните промени от 90-те години, първото и най-голямо завоевание за България е членството на страната ни в Алианса. Проведената Конференция ознаменува три важни годишнини: 20 години от влизането на Република България в Алианса, 25 години от създаването на Консорциума на военните академии и институтите за изследване на сигурността в НАТО  и  75 години от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор.

В своето слово генерал-майор Дочев засегна въпроса с развитието на военната наука и задачите, свързани с покриване на новите изисквания, породени от членството ни в НАТО. „Започнахме с оперативната съвместимост, програмата за мир, стандартите, с петстепенния модел за вземане на решения, с новите документи, свързани с щабната подготовка. В цялата тази дейност Военна академия трябваше да стои много твърдо, много силно и много достойно, защото се започва с кадрите, започва се с гръбнака – офицерския състав, а той на оперативно и стратегическо ниво, в национален формат, се готви именно тук. И това предизвика нашият академичен състав тогава да разработи нови планове, нови учебни програми, да разработи нови курсове. В нашата Академия през 2003 г. се провеждат първите курсове за квалификация на офицерите и сержантите, които трябваше да заемат национални и международни длъжности в рамките на НАТО“.

Генерал-майор Дочев обърна внимание, че „Военна академия не трябва да се разглежда само като бастион на военната наука, защото тук има и много граждански неща. Ние имаме 13 магистърски и 2 бакалавърски програми за цивилните студенти, 10 докторски програми, което е изключително важен потенциал, който развива България в НАТО и от друга страна – НАТО знае, че в България се случват адекватните процеси в областта на образованието, квалификацията и подготовката на кадри“.

Генерал-майор Дочев благодари на генералния директор на БТА Кирил Вълчев за възможността в този специален ден изложбата да гостува във Военна академия. Той благодари на институцията за това, което прави за България, за министерството на отбраната и за сътрудничеството с Военна академия „Г. С. Раковски“, като го определи като важно и необходимо. „БТА, каза той, остава големия прозорец към света“.

От своя страна, генералният директор на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев благодари за възможността експозицията да бъде представена в Академията, където има възможно най-професионална аудитория. Вълчев обясни, че изложбата включва изключително ценни кадри, които само БТА от всички български медии може да покаже. Единствено БТА може да разкаже историята на НАТО, ден по ден, с публикациите в нашите бюлетини. Според генералния директор „това, че изложбата се открива във Военна академия, дава възможност да се говори не само за приноса на НАТО за българската сигурност, а и за приноса на България в НАТО. Когато се замислим за приноса на България в НАТО, за който най-много трябва да говорим, това са хората, с които България е влязла в НАТО – високообразованите военни, даващи всекидневно своя принос за сигурността“.

Генерал-майор Дочев връчи на генералния директор на БТА Кирил Вълчев юбилейна монета „20 години България в НАТО и НАТО в България“. 

Със същата юбилейна монета бе награден и заместник-началникът на Академията, капитан I ранг Ангел Вълчев, във връзка с подготовката и перфектната организация на Конференцията.

Повече информация за откриването на юбилейната изложба във Военна академия „Г. С. Раковски“ може да прочетете от публикациите на БТА:

  1. https://www.bta.bg/bg/news/lik/647846-izlozhbata-na-bta-75-godini-nato-i-20-godini-balgariya-v-nato-beshe-predstaven
  2. https://www.bta.bg/bg/news/lik/647917-prinosat-na-balgariya-v-nato-za-koyto-nay-mnogo-tryabva-da-govorim-sa-visokoob
  3. https://www.bta.bg/bg/galleries/bulgaria/296559