150 години безсмъртие – изложба „Книгите за Левски“

На 15 февруари в Централното фоайе пред зала „Тържествена“ на ВА „Г. С. Раковски“ бе открита изложба с книги от академичната библиотека, посветени на Апостола на свободата. Генерал-майор Тодор Дочев откри експозицията и представи книжовното богатство, свързано с Левски.

Притежание на библиотеката са повече от 280 издания, в които е включена информация за живота и делото на Апостола, като 150 от тях са изцяло посветени на личността му. Изложбата представя 134 заглавия от библиотечния фонд, показващи едни от най-старите издания. Подбрани са трудове на дългогодишни изследователи, художествени произведения, посветени на Васил Левски, както и най-новите научни изследвания за живота, делото и възгледите на Апостола на свободата.

Доцент д-р Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей (НВИМ), благодарение на чиято помощ могат да видят някои от експонатите в изложбата, също благодари за съвместната работа и призова да помним думите на Левски, с които той ни напътства да бъдем единни, за да успяваме в своите начинания. Доц. Пенкова отправи покана към присъстващите, да посетят и изложбата, посветена на 150 годишнината от кончината на В. Левски, която ще бъде показана в НВИМ, където могат да се видят вещи, принадлежали на Апостола и оцелели до наши дни.

Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“ дари на Военната академия 8 ценни книги за Левски, които ще попълнят архива на библиотеката. Сред тях са “The Apostle Of Freedom” на Mercia MacDermott, „Васил Левски – Дияконътъ“ (Чѫрти изъ животътъ му отъ Захарий Стояновъ) и други.

Събитието бе уважено от г-н Владко Владов – съветник на кабинета на министъра на отбраната, генерали и офицери от СОСЗР, преподаватели, обучаеми, медии и служители от Академията.

Изложбата може да бъде разгледана в рамките на един месец от откриването й.