Доцент д-р Стоян Николов взе участие в предаването ,,Памет без давност“

На 4 ноември 2023 г. доцент д-р Стоян Николов, ръководител на научна секция ,,Военноисторически изследвания“ взе участие в предаването ,,Памет без давност“ с водещ д-р Горан Благоев по телевизия ,,Евроком“. В този ден – съботата преди Архангеловден – Мъжка задушница, отдаваме почит на храбреците, дали живота си в името на България. На този ден се прекланяме пред делото на всички български военнослужещи, загинали във войните за национално обединение, в операциите за поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

Част от тях са и загиналите в плен български офицери, подофицери и войници по време на участието на България в Първата световна война и в следващите години до освобождаването на оцелелите пленници от съглашенски плен.

Доцент Николов изрично посочи, че голямата част от тях не попадат в плен в хода на бойните действия, а се предават по заповед, съгласно клаузите на Солунското примирие. Тези забравени герои и мъченици се жертват, за да не бъде окупирана България от сръбски и гръцки войски, като именно в техен плен са препредадени след оттеглянето на френските и италианските войски от Балканите. Още в първите дни на своето пленничество те вземат мерки нито частица от българско бойно знаме да не попадне в ръцете на неприятеля и историите на храбреците – спасители на знамена трябва да се помнят като символ на героизъм и изпълнение на воински дълг. Загиналите и починали в плен български военни са пример за саможертва пред Олтара на Отечеството и тяхното мъченичество трябва да бъде почитано от сегашните поколения.

Може да гледате цялото предаване тук.