Честваме 125 години от освещаването на храм „Свети Архангели“ към Военна академия „Г. С. Раковски“

На 8 ноември – Събор на св. архангел Михаил, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, тържествено беше отбелязан храмовия празник на църквата „Свети Архангели“ към Военна академия „Г. С. Раковски“ и бе отслужена Златоустова света литургия, предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Преди началото на богослужението Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп беше посрещнат от началника на Академията генерал-майор Тодор Дочев, който го приветства с добре дошъл и му благодари за уважението.

В края на светата Литургия с църковно отличие „протойерей“ беше удостоен свещеник Йордан Божилов – ефимерий на храма. Епископ Поликарп поздрави о. Йордан с отличието и му пожела достойно и благодатно служение.

След Литургията епископ Поликарп се обърна с благо слово към всички присъстващи и поздравявайки ги с празника на св. архангел Михаил и достойната годишнина им пожела да стоят във вярата, да се изграждат в надеждата и усъвършенстват в любовта. Епископ Поликарп благодари на ръководството на Военна академия за достойната поддръжка на храма, за духовния живот и любовта към Православната църква. Епископът изказа благодарност, поздрав и благословение на всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Освен отбелязването на храмовия празник, повод за празничното богослужение беше и отбелязването на 125 години от освещаването на храма, извършено през 1897 г. „През тази година се навършват 125 години от освещаването на храм, който е бил в района на тогавашното Военно на Негово Величество училище и е посветен на Светите Седмочисленици. С течение на времето обучаемите стават все повече, идват и гимназисти, които живеят на приказармен режим. Поради тази причина с документ на княз Фердинанд I храмът се разширява и му дават името „Свети Архангели“. Появата му е предопределена от събитията в следосвобожденска България и значението, което се отдава на религиозно-нравственото възпитание на българските воини“, е записано в летописната книга на храма.

На литургията присъстваха началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев,  бившите началници генералите Груди Ангелов, Евгени Манев и Георги Георгиев, дарители за възстановяването на храма, обучаеми, преподаватели, гости и граждани. Военно-патриотичните съюзи и организации бяха представени от председателите на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков и на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев.

Нашата църква е уникална„, каза генерал-майор Дочев. „Тя е трикорабна базилика. Няма друга църква на територията на Република България с такава архитектурна идея“, отбеляза още началникът на Академията. И продължи: „Тя е истински военен храм на духа и на бойната слава! В продължение на десетилетия православният храм е огнище на духовно и на патриотично възпитание, а след Първата световна война в него е увековечена паметта на възпитаниците на Военното училище, загинали във войните за национално освобождение и обединение (1912-1918).“

Специален момент по време на честването бе въвеждането на Кондика на храма, т.е. на летописна книга. Тя бе положена с огромно благоговение на специално място в храма от генерал-майор Дочев. В нея е написана историята на храма и всяка година ще се дописва най-важното от събитията през годината, провели се в святото място.

Тя е създадена благодарение на изследователския труд на д-р Снежана Радоева и осветява истината за храма, който е променял своето значение през годините. Нейната книга „Православен храм „Свети Архангели“ бе представена в навечерието на храмовия празник в Централния военен клуб. За издадения труд авторката бе удостоена с юбилеен знак „110 години Военна академия“ от началника на Академията генерал-майор Тодор Дочев.