Откриха международното изложение за отбранителни продукти и услуги – „ХЕМУС – 2024“

На 5 юни в Международния панаир – Пловдив бе открито изложението за отбранителни продукти и услуги – „ХЕМУС – 2024“.

„Отбрана, антитероризъм и сигурност“ е мотото на Международното изложение, което ще продължи до 8 юни. Това е 16-ото издание на специализирания форум и най-силното от създаването му през 2006 г.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев бе приет с почетен строй.

На церемонията по откриването присъстваха министърът на отбраната Атанас Запрянов, заместник-министри, висши държавни и военни ръководители, аташета и представители на световните и български академични и бизнес среди.

На тазгодишното изложение са представени над 150 наши и чуждестранни фирми и организации от 25 държави, като то е най-мащабното в цялата му 29 годишна история.

„Искам да поздравя Министерството на отбраната за активното участие, интензивния обмен и сътрудничество с нашите партньори в контекста на основните аспекти на развитие на нашата отбранителна политика“ – каза президентът Радев. Той приветства представителите на българската отбранителна индустрия и изрази увереност, че и тази година ще демонстрират редица новости, високо качество и надеждност на продукцията. Президентът подчерта, че през годините изложението „Хемус“ се е доказало като успешна платформа за сътрудничество и обмен на технологии. „Вярвам, че ще продължи сближаването между Министерството на отбраната и нашата отбранителна индустрия, така че тя да бъде пълноценно включена в процесите на модернизация на Въоръжените сили“ – каза още президентът Радев.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов подчерта, че Изложението се е утвърдило като основен форум за стимулиране на диалога между държавата, отбранителната индустрия и научно-изследователската общност по отношение на най-новите технологични постижения в областта на отбраната и сигурността. Той подчерта, че „Министерството на отбраната продължава да концентрира усилията си върху реализирането на проектите за превъоръжаване на Българската армия“. По думите му, приетата наскоро „Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.“ освен „стратегически компас“ за развитието на въоръжените ни сили, е и добър „пътеводител“ за отбранителната ни индустрия относно дългосрочните инвестиционни намерения на Министерството на отбраната и възможностите за участие в тези процеси.

На международното изложение „ХЕМУС – 2024“ присъстваха и представители на Военна академия „Г. С. Раковски“ – преподаватели, служители, учени и изследователи от Института „Перспективни изследвания за отбраната“, слушатели от факултет „Национална сигурност и отбрана“, специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“, водени от заместник-началника на Академията капитан I ранг Ангел Вълчев.

По традиция в първия ден на Изложението се проведе Индустриален форум, който разглежда възможностите на българската отбранителна индустрия, с оглед на повишените усилия за насърчаване на европейското и трансатлантическото сътрудничество в областта на въоръженията.

Заместник-началникът по администрацията и логистиката на Военната академия – капитан I ранг Ангел Вълчев изнесе доклад на тема „Идентифициране на нуждите на отбранителната индустрия от ключови умения и компетенции – възможностите на Военна академия „Г. С. Раковски“ за иновативно обучение и подготовка на бизнеса“.

На Индустриалния форум присъстваха и трима заместник-министри: на отбраната, на иновациите и растежа и на икономиката и индустрията.

„Министерството на отбраната ще продължи да насърчава увеличаването на българското участие в европейските инициативи в областта на отбраната“ – каза в приветствието си към участниците заместник-министърът на отбраната Аделина Николова. По думите й „в условията на днешните предизвикателства, модернизацията и технологичното обновление на Българската армия са без алтернатива“. Тя изтъкна, че „основната цел на изложението „Хемус 2024“ е да предостави възможност за демонстрация на нови разработки в отбраната и сигурността и да подпомогне контактите между фирмите, науката и образователните институции и администрацията“.

Приветствия и пожелания за ползотворна работа към участниците отправиха и заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински и заместник-министърът на иновациите и растежа проф. д-р Георги Ангелов.


Хемус  – 2024“ се провежда от 5 до 8 юни 2024 г. в Международния панаир – Пловдив. Изложението представя технологичните постижения в областта на киберсигурността, автономните системи за наблюдение, информация и реагиране, изкуствения интелект, наблюдение на социалните мрежи и анализ на информацията в тях, стратегическите комуникации, граничната сигурност, идентификация и управление на биометрични данни, борба с природни бедствия и аварии и защита на гражданското население, както и специализирани образователни продукти.