Престижно класиране на Военна академия „Г. С. Раковски“ в космическия хакатон „Definspace Bulgaria 2022“

Представителен отбор от слушатели и млади преподаватели на Военна академия зае престижното трето място на проведения на 3 и 4 юни 2022 г. космически хакатон „DefInSpace Bulgaria 2022“, организиран от Офиса за трансфер на аеро-космически технологии към Българската академия на науките, под патронажа на Посолството на Франция в България и с подкрепата на Министерството на отбраната на Република България и Фондация Хемус-95.

DefInSpace 2022 се проведе едновременно в четири европейски държави – България, Франция, Кипър и Италия. В събитието взеха участие 11 отбора от различни висши училища и институти в страната, които в рамките на 24 часа трябваше да предложат собствено решение и визия за справяне с един от най-актуалните към момента проблеми при използването на космическия домейн – Управлението на космическия трафик.

Първото международно състезание за иновации с фокус приложението на космически технологии в областта на отбраната и сигурността беше инициирано от Френското космическо командване (Commandement de l’Espace) и организирано от  френския аерокосмически клъстер „Aerospace Valley“. (https://www.definspace.fr/en)