Генерал-майор Тодор Дочев с високи отличия и благодарности за вярната и достойна служба като офицер от Въоръжените сили на Република България

„Моята голяма любов е Военна академия „Георги С. Раковски“. Обичта към Българската армия, към Въоръжените сили ще остане до края на моя живот“ – каза генерал-майор Тодор Дочев по повод приключването на военната служба и преминаването му в запаса.

„Всичко съм постигнал в армията, тръгвам си, като един изключително доволен офицер.“ Това каза на тържеството във връзка с преминаването му в запаса генерал-майор Тодор Дочев – началник на Военна академия „Г. С. Раковски“.

С Указ № 93 на президента той е освободен от длъжността началник на Военна академия „Г. С. Раковски“ и от военна служба, считано от 24 април 2024 г.

„Това, което ще ме държи близко да армията е моята голяма любов“ – продължи генерал-майор Дочев и я назова. „Моята голяма любов е Военна академия „Георги Стойков Раковски“. Обичта към Българската армия, към Въоръжените сили ще остане до края на моя живот.“

Със заповед на министъра на отбраната генерал-майор Дочев бе награден с почетен знак на МО „Свети Георги – първа степен, за офицери“. Отличието връчи лично министърът на отбраната генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов, който подчерта огромния принос на генерал-майор Дочев във военното образование. Той е, посочи министърът, с богата обща култура, с голям командирски опит и всичко, което направи допринесе за развитието и издигането на авторитета на Военната ни академия“. И подчерта, че неговият потенциал трябва да бъде използван.

От името на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, генерал-майор Дочев бе награден с 8-мм карабина „Манлихер“ образец 1996 г., сувенир. „Има военнослужещи, за които военната служба е съдба и чест. Такъв е и генерал-майор Дочев. Неговата кариера е за завиждане от всеки офицер от Българската армия“, каза заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, след като връчи наградата.

От името на президента на Република България и върховен главнокомандващ Въоръжените сили, съветникът по сигурност и отбрана полк. о.з. Илия Милушев прочете поздравителен адрес: „Днешното събитие е повод за откриване на нови хоризонти. Уверен съм, че изминатия от Вас път и безспорния професионализъм, Ви дават основание за самочувствие на офицер от Българската армия, достойно изпълнил своя дълг пред род и Родина. Убеден съм, че и занапред ще продължите да допринасяте за изграждането и развитието на Българската армия“.

Командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Красимир Кънев, поздрави генерал-майор Дочев с думите: „Отлично подготвен офицер и генерал, вие служихте всеотдайно и с чест, показахте завиден професионализъм, лидерски и командирски качества, силна воля и себеотрицание“.

На празника присъстваха съпругата и дъщеря му, неговата майка, заместник-министърът на отбраната бригаден генерал от запаса Радостин Илиев, адмирали, генерали, офицери, ректори и представители на научната и академична общност, както и много приятели и близки.