Напусна ни завинаги генерал-лейтенант Стоян Топалов!

Неочаквана тъжна вест. Отиде си генерал-лейтенант Стоян Топалов

Спирдон Спирдонов

Наистина неочаквано. Много хора не вярват. Аз също. Тази вечер, обаче, се обади сина му Нешо, за да ми съобщи тъжната вест. До 14 ч. бяхме заедно в офиса на Съюз на ветераните от войните на България. Подготвихме за изпращане български и руски юбилейни медали по повод 75 години от Втората световна война до областните организации на съюза. Разделихме се на светофара до Министерството на отбраната. Разбрахме се да се видим утре в 10 ч. За голямо съжаление няма да стане. Едва ли е нужно да публикувам неговата биография. Съвместната ми работа с него е като председател на СОСЗР до 2017 г. и член на ИБ на Съюза на ветераните от войните на България.

За 75-та му годишнина – 19 октомври 2016 г., заедно с Димитър Бебенов направихме филм за ген. Тоопалов. Предлагам на вашето внимание дикторският текст:

„Непокорна Стрелча! Тук в подножието на Същинска Средна гора се е родил нашият генерал. Където уникалните природни забележителности се съчетават с невероятен ансамбъл от паметници, които предават историята на поколенията. Преди 140 години Стрелча въстава. Мери ръст с Копривщица и Панагюрище. Днес героизмът на априлци не е забравен. Старите разказват, младите поглъщат патриотичните слова и сами се включват в историческите възстановки от онова време.

От брега на Стрелчанската Луда Яна младият Стоян тръгва към старата столица Велико Търново, за да учи и завърши най-старото ни военно училище. Курсантските години не са леки, но за сметка на това му дават знания и кураж.

Лейтенатската служба на бъдещия генерал започва през 1965 година от Момчилград. Там, на горещата по това време граница с Гърция, той е командир на мотострелкови взвод. Дни и нощи на младежка романтика и на готовност всеки миг от денонощието да защитиш родината си. И така пет години. После заминава за Москва.

Днес 34-ти мотострелкови полк, наследник на славния 10-и Родопски пехотен полк, създаден с Указ на княз Александър Батенберг от 23 декември 1885 г., го няма. Сполетя го съдбата на много български войскови поделения. Остана в историята и място за срещи на ветераните, служили в него. Той даде на България десет генерали, между които и Стоян Топалов. Да ги споменем: Иван Врачев, Делчо Станимиров, Михаил Йовчев, Бойко Миланов, Янко Янев, Асен Трендафилов, Стефан Николов, Стефан Василев и Иван Добрев.

Москва остава в сърцето му. Завършва Военна академия „Фрунзе” и Военната академия на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия. От 1993 до 1998 г. е аташе по отбраната на България в Руската федерация. По-късно последователно специализира по международно духовно единство, геополитически анализ и ликвидиране на последици от аварии и катастрофи.

Отново в България. Службата му преминава като адютант на министъра на народната отбраната армейски генерал Добри Джуров, на отговорни длъжности в Командването на Сухопътните войски, за да стигне до първи заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия и Инспектората на Министерството на отбраната. Това са времената на промяната. Най-трудните, когато да си висш офицер се искаше не само дипломи и знания, но и много дипломация.

След 35 години офицерска служба генерал Стоян Топалов преминава в запаса. От 2005-та вече е председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, за да бъде преизбран последователно още два пъти. Съюзът отбелязва сериозно развитие. Излиза и на международната сцена. Става член на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва – СИОР към НАТО, домакинства конгреси, езикови академии и други прояви на организацията, което му дава право да бъде неин президент от 2014 до 2016 г. И не само това. Съюзът е член на Международната конфедерация на планинските войски и Международния конслуттативен комитет на офицерите от запаса от Европа и Азия, поддържа отлични връзки със сродните организации в Македония, Сърбия, Румъния, Хърватия и други съседни държави.

Генерал Стоян Топалов е търсен партньор от председателите на съюзите на ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите и възпитаниците на Военното на негово величество училища, Школа за запасни офицери и Родолюбиво войнство и гражданство. Не са едно или две военно-патриотичните инициативи, които излизат от него и от екипа му. За военната си служба и за активната обществена дейност е носител на държавни и международни отличия, включително и орден на ООН за участие в миротворческата операция в Камбоджа.“

***

Генерал-лейтенат Стоян Топалов е роден през 1941 г. в Стрелча. Завършва ВНВУ „Васил Левски”, военната академия „М.В.Фрунзе” в Москва и военната академия на ГЩ на Въоръжените сили на Русия. Започва като командир на мотострелкови взвод в Момчилград. През 1972-1973 г. е адютант на министъра на отбраната армейски генерал Добри Джуров. През 1991-1993 г. е първи зам.-началник на генщаба на армията. Бил е военен аташе в Русия. От 2005 г. до 2017 г. бе председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Носител на български и чуждестранни отличия.“

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!

Поклонението с военни почести ще бъде на 5 декември 2020 г. (събота) от 11:00 часа в Концертната зала на ЦВК – София. Погребението ще бъде на 8 декември 2020 г. (вторник ) от 12:00 часа в гр. Стрелча.