Днес родната Стрелча се прости с генерал-лейтенант о. з. Стоян Топалов

Спирдон Спирдонов

С военни почести, венци, цветя и благодарствени слова изпратихме генерал Стоян Топалов.

Генерал-лейтенант Стоян Топалов остана завинаги в родната Стрелча и в сърцата на близките и приятелите си.

Днес бе церемонията по неговото погребение в средногорския град.

Бившият първи заместник на ГЩ на БА, заместник-главен инспектор на МО, военен дипломат, председател на СОСЗР, а по настощем почетен председател на запасната оргаиизация и член на ръководството на Съюза на ветераните от войните на България почина внезапно на 2 декември.

На 5 декември в ЦВК бе поклонението с участието на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, представителя на президента полковник от запаса Илия Милушев, генерали и офицери от кадъра и запаса, ветерани, военноинвалиди и военнопострадали.

Днес родната Стрелча се прости със своя син. Опелото бе в църквата. От там започна траурната процесия, която премина през целия град. Военните почести по всички изисквания на Устава на Въоръжените сили бяха отдадени от представителна рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада с непосредственото участие на командира бригаден генерал Деян Дешков, заместник-командира полковник Мирослав Костадинов и военния духов оркестър.

Почит на генерала отдадоха още началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор доктор Груди Ангелов, полковник от запаса Илия Милушев, съветник на президента, директорът на Служба „Военна полиция“ бригаден генерал Борислав Сертов, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитанше“ в МО Иво Антонов, кметът на Стрелча Георги Павлов и цялото общинско ръководство.

Да изразят своята признателност към ген. Топалов и съболезнования към семейството дойдоха представители на военно-потриотичните организации. Последно сбогом си взеха председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса инж. Петър Велчев, заместник-председателят на СОСЗР полковник Чавдар Петров и други членове на Съюза, заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните на България полковник от запаса Спирдон Спирдонов и председателят на ЦКРК на Съюза Ели Кощрова, Марин Маринов от Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, представителна група на Сдружение „Сини каски“ и други. От СОСЗР-Пловдив дойдоха със съюзното знаме. Почетният председател и един от учредителите на СОСЗР полковник от запаса Сотир Докторов обяви, че ген. Топалов е в списък на почетните членове на Общинската организация. От Смолян присъства група начело със заместник-председателя на Регионалния СОСЗР майор от запаса Стойчо Глухов. От Панагюрище дойде председателят на Общинската организация на ветераните Пандели Бозаджиев.

Траурни слова в гробищния парк произнесоха Иванка Илева, председател на Общинския съвет и полковник от запаса Динчо Динев, председател на Общинската организация на СОСЗР в Стрелча. Дваамата подчертаха, че ген. Топалов обичаше и милееше за Стрелча и не случайно през 2012 г. бе обявен за почетен гражданин. Оркестърът изпълни „Покойници”. Знамето се сведе. Назначеното от състава на ескорта формирование, произведе салют от пет пушечни залпа с халосни патрони. На гроба бяха поднесени венци и цветя от името на министъра на обраната, началника на отбраната и от присъстващите на погребението. Като началник на гарнизона бригаден генерал Дешков връчи на семейството на ген. Топалов наградния знак „Свети Георги“ – I степен, с който бе удостоен посмъртно от министъра на отбраната и националния флаг.

След траурната церемония членовете на военно-патриотичните организации заедно с Иво Антонов и Манол Тенчев се спряхме пред родната къща на ген. Топалов и поставихме венец на затворената, за съжаление, врата.

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!