Ген. Стоян Топалов бе удостоен посмъртно с почетния знак на МО „Свети Георги“ – I степен

Спирдон Спирдонов

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Кракачанов „за цялостна дейност по развитието и укрепването на Българската армия и за принос за националната сигурност в Република България“ генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов бе удостоен посмъртно с почетния знак на МО „Свети Георги“ – I степен. Това бе съобщено в началото на днешната траурна церемония с военни почести с участието на Нацоналната гвардейска част в ЦВК по повод кончината на ген. Топалов.

Отиде си от нас личност с доказани нравствени добродетели, достоен, ерудиран и уважаван български офицер, човек на честта, се посочва в съболезнователния адрес на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев, прочетен от неговия съветник полковник от запаса Илия Милушев. Ще запомним ген. Топалов с неговата всеотдайност в работата, човечност и внимание към колегите, подчертава в съболезнователния си адрес до близките вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Днес ние изразяваме признателността си към неговия дългогодишен принос за военната и националата ни сигурност, включително и за ролята му като аташе по отбраната в Русия в първите демократични години, заявява началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който лично дойде да се сбогува с ген. Топалов.

„В този ден, когато се разделяме с нашия другар и съратник по убеждения, можем само да му благодарим и да пазим като пример неговия достоен живот. Той даде много на Българската армия. Като военен дипломат в първите години на прехода, успя да изпълни всяка задача в интерес на родината. Като общественик – председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и член на нашето ръководство, всеки ден показваше как трябва да се работи за хората, отдали живота си за защита на България“, отбеляза в словото си председателят на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов. С неговата смърт целият български народ се лиши от един патриот и талантлив военноначалник, посочва посланикът на Руската федерация у нас Н. Пр. Антолий Макаров.

На траурната церемония бяха дошли още командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев, директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Стайко Прокопиев, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Иво Антонов, командирът на НГЧ полковник Кънчо Иванов, генерали, офицери и сержанти от запаса и резерва, председатели и членове на военно-патриотични организации, колеги и приятели на ген. Топалов.

Съболезнователни адреси, венци и цветя имаше още от председателя на Комисията по отбрана, командващия СКС, командира на Сухопътни войски, командира на СКСО, директора на Служба „Военна полиция“, командира на НГЧ, командири на формирования, председателите на СОСЗР, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, Столичния съвет на СОСЗР, Съюза на военноинвалидните кооперации, Асоциацията на Сухопътните войски, Асоциацията на разузнавачите от запаса, Национална асоциация „Сигурност“, Асоциацията на военните разузнавачи, СОСЗР-Пловдив и други обществени организации.

Своята признателност към ген. Топалов и съчувствие към близките му изразиха президентът и генералният секретар на Международната конфедерация на генералите, адмиралите и офицерите полковник Александър Каншин и Анатолий Кумахов и почетният председател на Сдружението на ветераните и Клуба на генералите от Република Северна Македония ген. Илия Николовски, депутат в местния парламент.

Погребението ще бъде на 8 декември от 12 ч. в родния град на генерала Стрелча. От семейството на ген. Стоян Топалов благодарят за вниманието на президента на Република България, за отзивчивостта и съдействието на министъра на отбраната и началника на отбраната, за организирането на поклонението на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ и служителите в ЦВК, на командира на НГЧ, на Служба „Военна полиция“, на военно-патриотичните съюзи и на всички, които дойдоха да изпратят техния съпруг, баща и дядо.

Поклон пред светлата ти памет, генерале!

Снимки: Димитър Бебенов