Премиера на документалния филм „Балканската война“ във Военна академия „Г. С. Раковски“

Премиерното представяне на документалния филм „Балканската война“ се състоя официално във Военна академия „Г. С. Раковски“. Събитието е част от мероприятията, залегнали в плана за честванията на 110 години от Балканските войни (1912 – 1913), които се организират и провеждат от учредения с Решение на Министерския съвет 739/06.10.2022 г. Национален инициативен комитет с председател министъра на отбраната Димитър Стоянов.

На премиерата присъстваха заместник-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Владко Владов, Директорът на Българска национална филмотека и ръководител на проекта Антония Ковачева и членове на Националния инициативен комитет.

Началникът на Академията генерал-майор Тодор Дочев приветства с добре дошли гостите на събитието, поздрави авторския колектив за стойностната продукция, която е базирана на исторически доказани факти. Генерал-майор Дочев завърши с думите: „Искрено желая на екипа на филма, както и на цялото филмово съсловие повече възможности за творчество! Военна академия непрекъснато се стреми да бъде едно от най-добрите места в София, притегателен екран за премиери на документалното кино! На добър час!“.

Филмът е дигитална реставрация на Българската национална филмотека, в рамките на проекта „A Season of Classic Films“ на Асоциацията на европейските синематеки (ACE), подкрепен от програма „Творческа Европа – МЕДИА“.

Авторският екип е в състав: Антония Ковачева – ръководител на проекта; Росен Спасов – координатор; Ангел Радев – технически консултант, музика; Боян Ценев – PR; Галина Генчева – консултант; д.и.н. Петър Кърджилов – исторически консултант и аудиокоментар; Ars Digital – запис и звуков дизайн. Продукцията е създадена с използването на строго научен подход при нейното реставриране, основаващ се на автентичния исторически материал.

Участието на България в Балканските войни (1912 – 1913) е една от най-славните страници в героичния български военен летопис. То е ярък израз на стремежа на народа към освобождение и национално обединение.

Премиерната прожекция на филма „Балканската война“ е едно от многото събития през тази година, по време на които с гордост можем да заявим своята признателност към подвига на воините от бойните полета на Балканската война, към техните съратници и последователи, към многобройната армия от български герои, на които дължим нашата свобода. Ние, техните наследници, се учим от достойния им пример да преодоляваме трудностите, които съвременният свят изправя пред нашето поколение.

Филмът е заснет от Александър Жеков на фронта през 1912-1913 година. Това е най-ранният филм изцяло създаден от български автор и едно от малкото произведения в световен мащаб, които по завършен начин отразяват военен конфликт от онова време. Дигитално реставрираната картина на „Балканската война“ ни дава безценна допълнителна информация, както за военното събитие, така и за самия филм и неговия автор, поставя хроникалните кадри в исторически и кинематографичен контекст и превръща новата версия в уникално преживяване.