Военна академия „Г. С. Раковски“ отваря врати за Второто издание на Софийския фестивал на Музикалния театър

Пресконференция по повод откриването на Второто издание на Софийския фестивал на Музикалния театър се проведе на изградената фестивална сцена пред комплекс „Царски зали“ на Военна академия „Г. С. Раковски“ днес. Участие в пресконференцията взеха: генерал-майор Тодор Дочев – началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, Марияна Арсенова – директор на Музикалния театър, Александър Мутафчийски – режисьор и солист на Музикалния театър и Биляна Генова – директор на Дирекция „Култура“ към Столична община. 

„Музикалният театър е избрал за втори пореден път точното място и точното време на провеждането на фестивала“ – отбеляза началникът на Академията генерал-майор Тодор Дочев. „Публиката на трибуната е разположена пред сградата на Учебния корпус, която е използвана като главен вход на академията от 1892 до 1942 година – цели 50 години. Зрителите, които идват на представленията, ще минават по Алеята на победите, което допълнително ще зареди публиката със самочувствието, че сме българи и имаме славна история. Паркът на академията, построен през 1906 година, ще създаде приятната лятна атмосфера за зрителите. Сред тази обстановка и с богатата програма на фестивала артистите могат да демонстрират своето певческо и танцувално майсторство и да създадат празнично настроение за ценителите на изкуството на мюзикъла и балета.“ С пожелание за успех и приятни мигове на нежност, красота и изящество за всички участници и гости на този прекрасен проект завърши своето приветствие генерал-майор Дочев.

 Директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова благодари за подкрепата за второто издание на фестивала от страна на Столична община и Военна академия „Г. С. Раковски“. Г-жа Арсенова представи акцентите в програмата на втория фестивал, който тази година е с международно участие. Тя отбеляза, че неговата амбиция е да се превърне в авторитетно международно събитие в жанра на музикалния театър на само на Балканите, но и в Европа. Тази година гости на фестивала са Народния театър на Ниш от Сърбия и Балета на Националната опера и балет на Северна Македония. Сред акцентите на второто издание на Софийския фестивал на музикалния театър са двата майсторски класа водещи имена в мюзикъла и балета.

Биляна Генова – директор на Дирекция „Култура“ в Столична община отбеляза: „Много е важно институциите да си партнират, за да бъде подкрепено изкуството. За нашия град е изключително важно места като Военната академия да бъдат отворени, за да могат всички, които обичат красивата природа, красивата архитектура и красивото изкуство, да се докоснат до тях. Така се разширяват хоризонтите на нашия културен живот не само като жанрове, но и като публики. Затова много бих се радвала, ако този фестивал, който вече утвърди своето място в културния календар на Столична община, привлече нови публики, благодарение на прекрасното си разположение на открито, което става все по-предпочитано от хората. Пожелавам успех на фестивала, много публика и удовлетворение на всички , които създават това изкуство!“


Събитието се осъществява с любезното домакинство на Военна академия „Г. С. Раковски“ и с подкрепата на Столична община. Изкуство на открито и то в парка – една чудесна идея за разхлаждане в лятната жега. Естествената акустика и екстериор на парка на Военната академия засилват посланията, които оперетните, музикалните и балетните представления изпращат на зрителите. Провеждането на предстоящите спектакли именно тук е още едно доказателство за пълната съпричастност на Академията към културния живот в столицата.