Закриване на Фестивала на Музикалния театър – Парк Военна академия

На 17 юли 2022 г. приключи второто издание на Софийския фестивал на Музикалния театър, който се проведе на територията на Военна академия „Г. С. Раковски“. Фестивалът беше закрит с постановката на Музикалния театър на мюзикъла „Цигулар на покрива“. 

Цветя за артистите и музикантите бяха поднесени от началника на Военна академия генерал-майор Тодор Дочев. „Този фестивал е вече значимо събитие в културния календар на нашата столица и аз съм убеден, че той ще остане задълго“ – каза в приветствието генерал-майор Дочев. „Вторият фестивал беше още по-успешен –това са две стъпки, два основни камъка и то положени пред сградата на Учебния корпус на Академията, където темелите са на 134 години. Убеден съм, че под ръководството на Марияна Арсенова Музикалният театър и фестивалът ще вървят все напред и нагоре“ – заяви още той.

Започнахме с магичното тайнство на „Фантомът на операта“, потопихме се в гадаенето на Великотърновския „Вражалец“, Бродуей оживя със своите неповторими хитове, посрещнахме гостите от Ниш с “Някои го предпочитат горещо“, посмяхме се с неподвластната на времето политическа сатира „Големанов“ на колегите от Русе, завладя ни нестандартната модерна международна хореография, изпълнена от неповторимия балет „Арабеск“, грациите от Скопие ни оставиха без дъх с танцовата неокласика „Госпожиците от Авиньон“, страстта на Пиацола ни завъртя във вихрено страстно танго с изпълнението на Пловдивските солисти, а младежкия ентусиазъм на младите таланти от Варненска опера ни върна в рокенрола от 50-те години с хитовия „Брилянтин“. Всичко това доказа, че териториалните граници не са преграда пред желанието за творчески и културен обмен. Благодарим от сърце за подкрепата на Столична община и на нашите домакини от Военна академия! Закривам Второто издание на Софийския фестивал на музикалния театър и до нови срещи на неговото Трето издание през 2023 година“ – сподели в словото си Марияна Арсенова – директор на Музикалния театър.