Военна академия „Г. С. Раковски” бе част от „Европейските дни на наследството – София 2022“

За пета поредна година, като част от „Европейските дни на наследството – София  2022“, Академията отвори вратите си на 17 септември от 10.00 до 15.00 часа. На гражданите и гостите на столицата беше предоставена възможността да посетят Военна академия и да се запознаят с нейните архитектурно-исторически сгради и паметници с висока културна стойност. За всеки посетител имаше на разположение информационни брошури на български и английски език. Подготвен академичен състав на военната ни Алма матер посрещаше посетителите и привличаше тяхното внимание към завладяващата атмосфера с разкази за славната и героична българска военна история.

Европейските дни на наследството се организират от 1985 г. насам съвместно от Европейския съюз и Съвета на Европа. Те са една от европейските културни прояви с най-широко участие. През последните десетилетия инициативата „Европейски дни на наследството” се утвърди като едно от най-важните събития в културния календар на Европа, привличащо милиони посетители към богатото културно наследство на континента. Дните се превърнаха в механизъм за утвърждаване на обществената роля и значимостта им за опознаването и опазването на културното наследство. В тези дни хиляди паметници и обекти отварят вратите си, като някои от тях обикновено са затворени за обществеността през останалата част от годината. Това дава възможност на хората да се наслаждават на безплатни посещения, да научат за общото си културно наследство и да бъдат част от опазването на европейското наследство за настоящите и бъдещите поколения. Днес всички страни, подписали Европейската културна конвенция, са част от инициативата, повишавайки осведомеността на европейските граждани за богатството и културното многообразие на Европа.

Френският институт в България  в партньорство с  Министерство на културата и Столична община организираха „Европейски дни на наследството – София 2022“. Тазгодишното издание на събитието на тема „Устойчиво културно наследство“ акцентира на материята, като най-малката съставна единица на културното наследство и има за цел да покаже връзката между опазването на културното наследство и устойчивото екологично бъдеще. Защото културното наследство е богато на уроци за изграждане на устойчиво бъдеще. Научете повече на уебсайта на Европейските дни на наследството.