„Европейските дни на наследството – София 2022“ във Военна академия „Г. С. Раковски“

Европейските дни на наследството 2022 ще се честват в цяла България. Те ще се проведат на 17 и 18 септември и ще предоставят на гражданите и гостите на столицата възможността да посетят различни забележителни сгради с висока културна стойност. Сред тях е и Военна академия „Г. С. Раковски”. Нейните врати ще бъдат отворени на 17 септември от 10.00 до 15.00 часа. За всеки посетител ще има на разположение информационни брошури. Заповядайте!

През последните две десетилетия инициативата „Европейски дни на наследството” се утвърди като едно от най-важните събития в културния календар на Европа, привличащо милиони посетители към богатото културно наследство на континента. Темата на тазгодишното издание на Европейските дни на наследството е „Устойчиво наследство“.

През месец септември всяка година страните на Стария континент отварят вратите на повече или по-малко познатите си културни забележителности, като организират различни инициативи и кампании за популяризиране на сътвореното от дедите ни и в търсене на неговото място в нашето настояще. Идеята за Европейски дни на наследството възниква през 1985 г. Днес всички страни, подписали Европейската културна конвенция, са част от инициативата, повишавайки осведомеността на европейските граждани за богатството и културното многообразие на Европа.

В течение на времето Европейските дни на наследството се превърнаха в механизъм за утвърждаване на обществената роля и значимостта му за опознаването и опазването на културното наследство.