„Религиозните общности в България“ – публична лекция на Емил Велинов

На 23 януари 2024 г. в зала „Полковник Борис Дрангов“ на Военна академия „Г. С. Раковски“ се проведе една изключително интересна лекция, на тема „Религиозните общности в България“.

Лектор бе Емил Велинов, който още от 1991 години се занимава с вероизповеданията в България, а понастоящем е началник на протокола на  Светия Синод на Българската православна църква.

След интересното представяне на неговата личност от началника на Военна академия генерал-майор Тодор Дочев, Емил Велинов въвлече аудиторията в света на вярата и духовността. Много стегнато и ясно, съвсем по военному, той разясни на заинтригуваната публика в препълнената зала какви вероизповедания има в България, тънките разлики между тях, законовите положения и запозна аудиторията с трудностите и проблемите пред нашето православно общество.

В сравнение с 1991 г., когато в България има регистрирани само 28 църкви, то по последни данни у нас има 226 регистрирани вероизповедания, посочи г-н Велинов.

Данните от последното преброяване на населението показвали, че източноправославните са 4 910 780 души, католиците – 38 709, протестантите – 62 852, арменците – 5002, мюсюлманите – 638 708, юдеите – 1736 и други – 6000. Около милион и половина не принадлежат към нито едно вероизповедание.

В края на лекцията Емил Велинов изрази убеденост, че в Българската армия има нужда от капелани, които да стоят близо до хората, особено в тежки моменти. Би могло, каза той, да обучим офицери за капелани.

Генерал-майор Тодор Дочев благодари за интересната лекция, като обеща разговорът да продължи и тържествено му връчи книгата на Красимир Узунов „Аз служих при Дрангов“.


Емил Велинов е роден в Благоевград. Служил е като офицер от БНА в полка в гр. Дупница.

Има завършени четири висши образования, от които само едно след 1990 г. – магистратура по „Икономика“, магистратура по „Защита на културно-историческото наследство“ и „Теология“. Той е доктор по ветеринарна медицина.

Работил е като заместник кмет на общините Красно село и Овча купел.

От май 1991 г. работи в Министерски съвет – дирекция „Вероизповедания“. Преминава през цялата йерархична стълбица и от  2008 до 2022 г. е директор на дирекция „Вероизповедания“ в МС.