„За чист и свеж въздух – всеки човек в живота си трябва да засади поне едно дърво“

Следвайки тази сентенция и с грижа за природата и климата, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев, ръководството и ръководителите на основни структури участваха в реализирането на една съвместна благородна инициатива, организирана от Академията и район „Оборище“ – СО, отдел „Екология“.
Дървесната растителност на Академията се увеличи с 30 новозасадени дървета, безвъзмездно дарение от фирма „Афродита 97“ ООД, разпределени по видове и количества, както следва:

  • Нормандска ела /Abies nordmanniana/ – 7 бр.;
  • Ела ‘Конколорка’ /Abies concolor/ – 3 бр.;
  • Магнолия ‘Сулангеана’ /Magnolia soulangeana ‘Alba Superba’ /’Galaxy’/ – 10 бр.;
  • Японска вишна /Prunus serrulata/ – 10 бр.

Малка България е свръх устойчива и свръх природосъобразна. Но залесяванията не са магическата пръчка за климата. Затова всички ние сме длъжни да опазваме съществуващите дървета, да обгрижваме естествените „зелени климатици“ на въздуха и да се борим срещу обезлесяването. Да се обединим за опазване на „белите дробове“ на София е мисия, която си заслужава цялата ни енергия. Също толкова важно е да проявим грижа и отговорност към съхраняването на природната среда, която всички споделяме. А най-голямата награда е удовлетворението от свършената работа.