Завършиха и студентите от випуск „Полковник Борис Дрангов” 2022 – II-ра смяна на Военната академия

На 28 октомври 2022 г. в зала „Тържествена“ на Военна академия „Г. С. Раковски“ на тържествен ритуал своите дипломи получиха 133-ма студенти от Випуск „Полковник Борис Дрангов” 2022 – II-ра смяна. Студентите-випускници се обучаваха в 11 различни специалности във факултет „Национална сигурност и отбрана“ и факултет „Командно-щабен“. Първенец на випуска е магистър Божидара Кирякова от специалност „Публични комуникации в сигурността и отбраната“.

Хабилитираните преподаватели на Академията се увеличиха с един доцент. Своите дипломи получиха и трима докторанти, успешно защитили дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен „доктор”.

Удостоверенията, дипломите и наградите бяха връчени от генерал-майор Тодор Дочев – началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, полковник доц. д-р Димитър Ташков – заместник-началник по учебната и научната част, деканът на факултет „Национална сигурност и отбрана“ полковник проф. д-р Георги Димов и деканът на факултет „Командно-щабен“ полковник проф. д-р Емил Енев.

 „Добре дошли!“ на тържествения акт по дипломирането на 20-ия випуск студенти на Военна академия „Г. С. Раковски“. Тези, които взеха едно правилно решение – да бъдат студенти, а днес – абсолвенти на елитната образователна институция, завоювала шестте първи места в област „Военно дело“ в ежегодната класация на висшите училища.“, посочи в словото си началникът на Академията генерал-майор Тодор Дочев. От всички завършващи тази година, 47 са отличници, изтъкна началникът на военната Алма Матер. Той припомни, че в своята вековна история Академията е имала мисията да дава актуални знания, да възпитава в морал, уважение и почитане на постигнатото от предците. „Вярвам, че хоризонтите са истински само тогава, когато водят към нови висини. Пожелавам на випускниците, на колегите с научно израстване и на всички вас крепко здраве, любов, хармония, сили за реализиране на мечтите, духовна смелост и удовлетвореност от положените усилия.“, подчерта генерал-майор Тодор Дочев и завърши с думите: „Уважаеми абсолвенти, изпращаме ви мотивирани за бъдещата ви реализация в една високо конкурентна среда. Бъдете горди с успехите си, постигнати при нас! На добър час!“.

„Като дъщеря на офицер и правнучка на царски офицер, за мен е особена чест да застана днес пред всички Вас в качеството си на първенец на випуска и да изкажа благодарност от името на своите колеги“, подчерта първенецът Божидара Кирякова. Тя благодари на ръководството на Академията и завърши с думите: „Днес ние можем уверено да застанем пред вас, скъпи преподаватели и ръководство, и да поемем с гордост своите дипломи като олицетворение на едно ново начало. Пожелавам на всички крепко здраве, несломим дух и свежи сили в полза на едно вдъхновяващо настояще и едно светло бъдеще! Честито дипломиране!“.

На тържествения акт присъстваха и роднини, близки и приятели на студентите-випускници. Ритуалът завърши с обща снимка за спомен от вълнуващото събитие.

Честито на абсолвентите – желаем им много успехи занапред!

Не е случайно, че този випуск носи името на бележития пълководец, педагог и сърцевед полковник Борис Дрангов. През тази година отбелязахме 150 години от неговото рождение и 105 години от героичната му гибел. Той е пламенен родолюбец, един от най-достойните български офицери, доблестен мъж, отдал целия си съзнателен живот на Отечеството.

Ритуали като този оставят трайни лични спомени на участниците и допринасят за престижа на институцията, повишаване интереса към висшето образование и родолюбиво възпитание на подрастващото поколение.