Тържествена церемония за връчване на дипломите на слушателите от випуск „Полковник Борис Дрангов“ – II смяна на Военна академия „Г. С. Раковски“

На 27 октомври 2022 г. на тържествена церемония на строевия плац на Академията своите дипломи получиха завършилите слушатели от Випуск „Полковник Борис Дрангов“ – II смяна.

Дипломи и назначения на длъжности на оперативно ниво получиха 85 офицери в различните специализации на магистърска специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво“ от професионално направление „Военно дело“ на факултет „Командно-щабен”. Тържественият ритуал се проведе вчера във Военна академия „Георги С. Раковски“. Първенец на Випуск „Полковник Борис Дрангов“ – II смяна е капитан III ранг Георги Калинов от специализация „Разузнаване, специални операции и електронна война“.

„Това е 95-ят випуск на Академията и 72-ри на факултет „Командно-щабен“, каза в словото си при откриването началникът на Военна академия генерал-майор Тодор Дочев. „Този випуск е последният по 14-месечния учебен план. В състава на випуска“, посочи генерал-майор Дочев, „има 20 отличници. Средният успех от семестриалните изпити е 5,42, а от защитата на дипломните работи – 5,47. Випускниците“, каза още началникът на Академията, „са продукт на промяната от традиционния образователен подход на преподаване и възпроизвеждане на готово знание в подход на развиване на умения за самостоятелно конструиране на ново знание. „Ще запомним този випуск, продължи той, с най-висок успех през последните четири години, както в редовната, така и в задочната форма на обучение. Освен това, всеки четвърти випускник получава отлична диплома.“

„Вие ще имате и професионалния шанс, и задачата да реализирате дълго отлаганата модернизация на въоръжените ни сили“, посочи в приветственото си слово министърът на отбраната Димитър Стоянов. Той подчерта, че заедно с новите звания, випускниците поемат тежестта на повече отговорности за бъдещето на въоръжените ни сили във все по-тревожно време на геополитическа нестабилност и засилващи се рискове и заплахи. „Бъдещето на армията – утрешните й висши командири черпят сили от славните традиции на своите предшественици, от героите на нацията. Днес навлизате в нов етап от военната си кариера, под знака на патрона на випуска – полковник Борис Дрангов. Той е един от ярките символи на единството на нацията ни в началото на XX век“, акцентира министър Стоянов. Той благодари на випускниците за проявената отговорност и отдаденост в професионалната подготовка и изрази увереност в бъдещите им успехи. 

„В настоящата сложна среда уменията на бъдещите командири да мотивират своите подчинени са решаващи“, подчерта в словото си началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. „Днес изпълняваме дълга си във време на големи предизвикателства пред сигурността, най-големите за Европа от Втората световна война. Подготовката ви в тази обстановка е изключително важна за адекватната ни реакция по изпълнението на редица мероприятия“, каза още той, обръщайки се към випускниците. „Като командири ще трябва да се откроявате с експертните си знания, но и с умението си да интерпретирате правилно сложни ситуации, да се ориентирате в среда с много неизвестни и да намирате верния път към целта. Само така ще бъдете припознати като лидери“, отбеляза началникът на отбраната.

„Поздравявам випускниците за демонстрираните знания и умения“, се посочва в приветствието на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев. Държавният глава изразява убеденост, че подготовката, която випускниците са получили, ще им помогне да продължат най-добрите традиции и тенденции във военното дело, както и успешно да преодолеят всички изпитания в техния професионален и житейски път.

„За времето във Военна академия израснахме и се превърнахме в оперативни лидери с необходимата подготовка за предизвикателствата в динамичната среда“, посочи в словото си първенецът на випуска капитан III ранг Георги Калинов. Той благодари на състава на Академията за положените усилия по време на учебния процес и завърши с думите: „Колеги, някои от нас ще стигнат генералските и адмиралските звезди, други ще се развият в необятната област на военната наука, но нека всички носим в себе си дълга да пазим нашето отечество до сетния си край.“

По традиция първенеца на специализация „Комуникационно-информационни системи“ майор Ивайло Мараченски бе награден от името на асоциация АФСЕА Интернешънъл от господин Константин Зографов – регионален вицепрезидент на асоциацията за Югоизточна Европа и президент на секция София.

В ритуала се включиха съветници на президента, генерали и офицери, представители на политическото и военното ръководство на МО, чуждестранни военни аташета и близки на випускниците.

Не е случайно, че този випуск носи името на бележития пълководец, педагог и сърцевед полковник Борис Дрангов. През тази година отбелязахме 150 години от неговото рождение и 105 години от героичната му гибел. Той е пламенен родолюбец, един от най-достойните български офицери, доблестен мъж, отдал целия си съзнателен живот на Отечеството.

Ритуали като този оставят трайни лични спомени на участниците и допринасят за престижа на офицерската професия, повишаване интереса към военното образование и военно-патриотичното и родолюбиво възпитание на подрастващото поколение.