Да си спомним днес за легендарния български герой и закрилника на българското небе – живата торпила – капитан Димитър Списаревски!

Преди 78 години – на 20 декември 1943 г. американски и британски тежки бомбардировачи се готвят за поредната бомбардировка над София. Над 200 вражески самолета тръгват към столицата, а от българска страна им се противопоставят едва 36.

Един от тези български самолети се управлява от поручик Димитър Списаревски. Това е първият му боен полет, за който той се готви отдавна и влиза в битката със страхотен хъс.

Сам с безумно смела виртуозна маневра, измъквайки се от

два американски изтребителя, се насочва към група от 16 „Либърейтъра“, които успяват да се отскубнат от българските изтребители и да насочат своя курс към София.

Тогава към края на битката се случва нещо, което ще отекне по целия свят. Без никакво колебание и свалил два вражески самолета, Списаревски остава без муниции и с повредена машина, след което следва нещо нечувано до този момент.

Героят забива самолета си в един от измъкващите се към София бомбардировачи и бомбите предназначени за столицата падат в полето, заедно с ударената „Летяща крепост“ Б-24.

Със саможертвата си българският авиатор спасява десетки сгради и хиляди мирни хора.

В онзи ден той е едва на 27 години.

За свалянето на четиримоторен тежък бомбардировач на Списаревски са признати три въздушни победи и е произведен посмъртно в чин капитан. Погребан е в Централните софийски гробища в Алеята на летците.

Кавалер е на ордена „За храброст“ (посмъртно)!

Поклон пред светлата му памет!