Военна академия с достоен принос към кампанията „Да изчистим България заедно“

Въпреки дъждовното време, за поредна година представители на Военна академия „Г. С. Раковски“ поставиха началото на кампанията „Да изчистим България заедно“, проведена тази година под надслов „Бъди модел за подражание“. Доброволците се събраха в уречения час и под ръководството на началника на Академията генерал-майор Тодор Дочев се отправиха към определените места за почистване в парка.

В благородната инициатива личния състав – военнослужещи и цивилни служители на Военна академия, водени от идеята, че заедно можем да направим града ни по-добро място за живеене, бяха подкрепени и от своите деца. Най-активните от малките ентусиасти си заслужиха правото да се почувстват, макар и за кратко, като пораснали хора, които сами взимат решения за едно по-добро бъдеще за всички.

За почистването на парка, който е собственост на Академията и е на територията на район „Оборище“ – Столична община, от района осигуриха необходимите принадлежности – чували и ръкавици, а от Сердика Център – съорганизатор на инициативата, бяха подготвили малки благодарствени еко подаръци за всички доброволци.

 Начинанието даде своя принос за опазването на един от „белите дробове“ на София – мисия, която си заслужава цялата ни енергия. Целта бе съвместно да допринесем за подобряване на градската среда. Защото замърсяването въздейства негативно както на околната среда, така и на нас самите. Особено в големите градове като София, проблемът е почти неизбежен. Но всеки с малки стъпки може да допринесе за промяната. Също толкова важно бе да проявим грижа и отговорност към чистотата на природната среда, която всички споделяме. С общи усилия почистихме нашия парк и запазихме красотата на това приказно място, чистия въздух и спокойствието, които предлага местността – любима дестинация за цялото семейство. А най-голямата ни награда е удовлетворението от добре свършената работа.

Кампанията „Да изчистим България заедно” е най-мащабната доброволческа инициатива у нас, която цели да изгради обществена чувствителност по въпросите, свързани с опазването на околната среда, и да направи България по-чиста и красива в дългосрочен план.

Емблематичната кампания отрежда водещо място на България сред страните с най-добри доброволчески практики в грижата за околната среда в света. На база постигнатите резултати в хилядите акции по чистене, облагородяване и залесяване през 2019 г., инициативата получи глобално признание за обединяването на най-голям брой доброволци на глава от населението в името на зелената идея – 6,2%, сред 180 държави, участващи в голямото почистване на планетата World Clean Up Day. В ситуацията на пандемия, през 2020 г. и 2021г. инициативата не се фокусира върху поставянето на рекорди в рамките на една дата, а продължи да призовава стотиците хиляди доброволци на инициативата за ежедневна грижа към средата, в която живеем, в съчетание с отговорност един към друг.

През тази година за 10-ти пореден път най-мащабната национална доброволческа инициатива у нас – „Да изчистим България заедно”, обедини институции, неправителствени и бизнес организации и доброволци в името на каузата за по-чиста околна среда, в подкрепа на каузите на най-голямото гражданско движение в света „Let’s Do It World”, насочена към личната отговорност и принос в грижата за чистотата на планетата, бъдещето и възпитанието на децата.

От началото на кампанията „Да изчистим България заедно“ близо 2 500 000 доброволци, въоръжени с ръкавици и чували, са чистили страната. По данни на екоминистерството, те са успели да съберат 94 338 тона отпадъци, което се равнява на над 200 напълно заредени самолета „Боинг 747”, и да премахнат над 18 800 сметища от лицето на България.