Красотата и класиката се срещат на сцената на Военната алма матер

На 20 март в зала „Тържествена“ на Военна академия „Г. С. Раковски“ оркестър „Симфониета София“ продължи традицията да отбелязва с тържествени концерти кръгли годишнини на бележити световни композитори.

Тази първа изява на оркестъра на сцената на Военната алма матер бе посветена на 200 години от рождението на чешкия композитор, диригент, педагог и общественик Бержих Сметана.

Години наред диригентът Свилен Симеонов и Общински културен институт „Надежда“, заедно с изпълнителите от „Симфониета София“ провеждат активна творческа дейност сред средите на военнослужещите, служителите от МО, както и на академичния състав, обучаемите, цивилните служители от Военна академия „Г. С. Раковски“ и техните семейства, които с огромна радост посещават всеки концерт.

Както винаги, изборът на програма бе на изключително високо ниво. На техните концерти е особено интересно и това се дължи основно на маестро Свилен Симеонов, който представя по неповторим начин и съчетава любими и популярни класически произведения с такива, които по-рядко се изпълняват в концертни програми и поради тази причина са особено ценни за любителите на хубавата музика.

В тази магична вечер, освен „Увертюрата“ и „Танца на комедиантите“ на Сметана  от неговата най-известна творба операта „Продадена невеста“, бе представен един изключителен концерт, любим и на българската публика. Това е Концертът  за китара и оркестър „Аранхуес“ от Хоакин Родриго, като солист бе изтъкнатият аржентински китарист Роландо Саад.

Като „по-тежка“ част от програмата бе включена и Симфония № 41 „Юпитер“ от Волфганг Амадеус Моцарт. Това е последната симфония на гениалния Моцарт и свързването на творбата с бог Юпитер много точно характеризира нейната монументалност и величие. Тя е най-разгърнатата и най-сложна симфония на Моцарт. Първата и четвъртата ѝ част предшестват симфонизма на Бетовен и на композиторите романтици. Четирите части следват основните принципи на класическата сонатно-симфонична форма.

Началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев поднесе цветя на изпълнителите и даде висока оценка на събитието. Като истински ценител, възпитан с музикалните традиции на своето семейство, той направи характеристика и на красивата акустична зала на Академията, която се намира в „зеленото сърце на София“ и подчерта, че тази прекрасна музикална вечер е само началото на поредица класически концерти до края на годината, на които ще можем да се насладим на професионалистите от „Симфониета София“ и маестро Свилен Симеонов.

До нови срещи!