Първа част на документалния филм „Българите и Македония“ беше представена във Военна академия

Премиерното представяне на първата част на документалния филм „Българите и Македония“ се проведе във Военна академия „Г. С. Раковски“. 30-минутният документален филм е изготвен по подкрепения от Министерството на образованието и науката проект „Македония в българската история“ на Института за исторически изследвания при БАН с ръководител професор д-р Даниел Вачков – директор на Института. Филмът е първият от  3-те научни документални филма със сценарист полковник о.з. професор д.н. Димитър Недялков – професор в катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана“ на Военна академия „Георги Стойков Раковски“. Продукцията е създадена с използването на строго научен подход при нейното заснемане, основаващ се на автентични исторически извори.

Началникът на Академията генерал-майор Тодор Дочев откри събитието, поздрави авторския колектив за стойностната продукция, която е базирана на исторически доказани факти, разкриващи истината за историята на българите в Македония в периода от Ранното Средновековие, през падането на Царство България под Османско иго и периода на Българското Възраждане до Цариградската конференция от 1876 г. и навечерието на Руско-турската война. „Казват, че докато в игралното кино авторите имат свобода, позволяваща дори и на една тъжна история да бъде придаден щастлив край, то документалното кино не би могло да измени съдбата на героите, елементът на изненада липсва. В този план документалистиката на историческа тематика е ограничена откъм това своеобразно „моделиране на съдържанието, каквото е драматургията“, но се гради на представянето на истината от възможно най-разнообразни гледни точки. Силата на фактите не позволява свободна интерпретация на реални исторически събития. Същевременно обаче творческият размах на авторите не се стеснява, тъй като изразните средства остават все така пъстри. Неслучайно се определя, че в документалното кино разказвачът съставя история от намерени предмети. Да изградиш разказ от всички необходими елементи е задача, която екипът на филма е приел с отговорност и творчество.“ подчерта генерал-майор Дочев и завърши с думите: „За радост, не само в национален, но и в световен мащаб се усеща осезаема тенденция към повишаване на зрителското любопитство към документалното кино, способно да отговори на стремежа на съвременния човек за потвърждаване на същественото и преосмисляне на преходното в исторически план. Искрено желая на екипа на филма, както и на цялото филмово съсловие повече възможности за творчество! Военна академия непрекъснато се стреми да бъде едно от най-добрите места в София, притегателен екран за премиери на документалното кино! На добър час!“.

Оставаме в очакване на премиерата на втория филм от историческата трилогия „Българите и Македония“, който обхваща периода след Освобождението на България до края на Първата световна война.