Благотворителен концерт „За бъдеще добро да се хванем на хоро“

За десета година се проведе една благородна инициатива под надслов „За бъдеще добро да се хванем на хоро“. По традиция за Осми пореден път Сдружение „Клуб за хора и народни танци На Мегдана“, след тригодишно прекъсване, отново организира коледен благотворителен концерт. Тази година подкрепата е насочена изцяло за интеграцията на прекрасните дечица от Образователен център за деца и младежи с увреден слух „Яника”.

Поради големия интерес, на 11.12.2022 г. в зала „Тържествена“ на Военна академия „Г. С. Раковски“, концертът се проведе в две издания от 15:00 ч. и от 18:00 ч. Той беше реализиран с любезното съдействие на Академията, която предостави напълно безвъзмездно своята база за провеждането на инициативата. В програмата участваха:

  • фолклорен танцов ансамбъл „На Мегдана“;
  • децата от 140-то СУ „Иван Богоров“, гр. София, професия „Танцьор“ и паралелките по изкуства;
  • студентски фолклорен ансамбъл при ЮЗУ „Неофит Рилски“ – гр. Благоевград;
  • Детски танцов ансамбъл „Чепинче“ при ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий – 1905“, гр. Велинград;
  • Танцов състав „Пасарелци“, с. Пасарел.

В началото на концерта, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“  генерал-майор Тодор Дочев поздрави организаторите и връчи на Даниел Костов – управител на Сдружението, създател на инициативата, която е вече на 10 години, и ръководител на клуб за хора и народни танци „На Мегдана“ юбилейния медал „110 години Военна академия „Г. С. Раковски“. Той сподели: „За нас е гордост – осем концерта, събрани средства в помощ на великата кауза, която е несменяема. Тя се отстоява, тя има своето място под слънцето и тя укрепва! Осмият концерт е много важен, защото осмицата е символ на безкрайността. Аз дълбоко вярвам, че тази инициатива ще стане столетница!“. Генерал-майор Дочев пожела на всички присъстващи светли Коледни и Новогодишни празници, да имат най-хубавата Коледа и да напишат златен спомен, към който да се връщат с голяма радост много години напред. Организаторите връчиха на началника на Академията благодарствена грамота с признателност за проявена доброта и съпричастност в подкрепа на каузата.

В часовете преди концертите във фоайето на зала „Тържествена“ се проведе и благотворителен базар по инициатива на децата от 140-то СУ „Иван Богоров“, а преди, по време на и след концертите имаше разположени и дарителски урни, където всеки, по своя преценка, дари средства за каузата.

–––––––––––

Първото издание на благотворителната инициатива се проведе през 2013 г., като от тогава до днес ръка за ръка се обединяват както различни танцови, така и вокални колективи, които се включват в програмите на благотворителните спектакли. Чрез изкуството на изпълнителите през годините сдружението е събрало и дарило на нуждаещи се сумата от над 120 000 лв.

Няколко думи за тазгодишната кампания:

„Децата с увреден слух имат шанс да чуват с помощта на „изкуствено ухо“ – т. нар. кохлеарен имплант. Закупуването и операцията за поставяне на импланта се поемат от държавата. За съжаление той действа само ако след поставянето се проведе интензивна слухово-речева рехабилитация. Държавата осигурява малка част от средствата за нея. Център „Яника“ подпомага процеса на рехабилитация на деца с увреден слух и ги подкрепя в първите им училищни години. Тук децата се научават да ползват активно техническите си помощни средства, учат се да чуват и да говорят, да откриват звука от околната среда и речта, а след това да го разпознават – например кое е звънец, трясък от врата, прахосмукачка. За няколко години интензивна ежедневна работа децата изравняват речевото си развитие с това на своите чуващи връстници.“

Повече информация за каузата, както и свързани видеа на работата с дечицата и начини за дарения, може да видите в платформата Подкрепи.бг – https://podkrepi.bg/campaigns/da-pomognem-na-decata-s-uvreden-sluh-ot-centur-yanika-da-se-nauchat-da-chuvat.