На Архангелова задушница – в памет на загиналите български воини!

В съботата преди Архангеловден – Мъжка задушница, отдаваме почит на храбреците, дали живота си в името на България. На този ден се прекланяме пред делото на всички български военнослужещи, загинали във войните за национално обединение, в операциите за поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

Началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев взе участие в панихидата във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. Пред мемориала се поклониха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирите на видовете въоръжени сили, представители на военно-патриотични съюзи и организации и признателни граждани. Заупокойната служба бе отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп.

На този ден свеждаме глави пред българските воини, дали живота си във войните за Национално обединение и запазване на суверенитета на Майка България. Поклон и вечна памет на героите!


По традиция с панихиди и военни ритуали на Архангелова (мъжка) задушница се отдава почит на военнослужещите, загинали при изпълнението на воинския си дълг. Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Традицията е прекъсната през 1946 г. и отново е възстановена през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Архангелова задушница е израз на християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите. Върху гроба на починалите се пали свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът символизира чистата молитва, цветята – добродетелите на починалия.

Повече са събитието може да видите на: https://armymedia.bg/2023/11/04/%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%bb%d0%be%d0%bd-%d0%b2-%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d1%80%d1%85%d0%b0%d0%bd%d0%b3%d0%b5%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%83%d1%88%d0%bd%d0%b8%d1%86/