Преподавател от катедра „Езиково обучение“ в Кралската военна академия в Брюксел

От 20 до 24 март 2023 година в Кралската военна академия в Брюксел, Белгия, се проведе Седмица на преподаването и тестването по английски език. Бяха поканени преподаватели и тестери по английски език с опит и в двата вида дейност от европейски висши военни образователни институции. Дейностите бяха обособени в два отделни панела: 1/ за преподаване и обмяна на методически опит чрез посещение на учебни занятия на колеги; и 2/ за обсъждане и модериране на тестове според  STANAG 6001, като във фокуса на вниманието бяха уменията за нива 2 и 3.

От страна на Военна академия „Г. С. Раковски“ взе участие старши преподавател Дора Касалийска, която проведе занятия с курсанти по уменията „Четене“ и „Слушане“ за ниво 3 и участва в дискусиите за тестове по STANAG 6001. Нейното участие бе финансирано от програмата „Еразъм+“ на ЕС.

Старши преподавател Касалийска представи пред участниците в конференцията платформата HELPSec, създадена от преподаватели от катедра „Езиково обучение“  в сътрудничество с колеги от Военната академия на Португалия и Университета по отбрана в Стокхолм, Швеция. Създадените интерактивни учебни материали по специализиран военен английски език бяха посрещнати с интерес и получиха отлична оценка.