Албум-каталог „Владимир Вазов – генералът, кметът, човекът. 155 години от рождението“

В Деня на народните будители Регионалният исторически музей – Плевен представи пред обществеността новоиздадения албум – каталог, посветен на живота и дейността на забележителния българин генерал Владимир Вазов.

Името на генерал Вазов е част от най-славната военна история на България, свързана с нейната героична и кървава съдба по бойните полета. Доцент д-р Стоян Николов – ръководител на научна секция „Военноисторически изследвания“ в Института за „Перспективни изследвания за отбраната“ на Военна академия „Г. С. Раковски“ е научен редактор на изданието.

Д-р Володя Попов – директор на Регионалния исторически музей – Плевен представи генерала и мястото му в  нашата история, свързана с войните в защита на българщината.

Идеята е, в този албум-каталог да бъде събрано всичко известно от живота на ген. Вазов.

Със свои материали,  при подготовката на това издание участие са взели Националният исторически музей – София, Регионалният исторически музей – София, Централният държавен архив – София, Къща-музей „Иван Вазов“ – Сопот и частните колекционери Николай Генчев и Дочо Николов. Съставител на албума-каталог е д-р Димитър Петров, заместник-директор на музея.

Заедно с представянето на албума бе открита и едноименна музейна изложба, която е посветена на годишнината и представя моменти от живота на генерала. Представени са медали, почетни звания, предмети от т.нар. войнишко творчество, оръжия, използвани през 20-те години на миналия век. Водещото място е отделено на възстановката на кметския кабинет, по времето, когато генерал Вазов е кмет на София от 1926 до 1932 година.

В плевенския музей се съхранява и личният албум на генерал Владимир Вазов от 1929 година,съдържащ 46 снимки, подарен от неговите синове.  

 Изложбата може да бъде посетена до края на януари 2004 година.