80 години от смъртта на Димитър Списаревски

На този ден преди 80 години (20 декември 1943 г.) общо 150 самолета (60 „летящи крепости” „Либърейтър” Б-24 с охрана от 50 изтребителя „Лайтнинг”) са насочени към столицата София, за поредните й бомбардировки. Българските изтребители, защитаващи родното небе са многократно по-малобройни. Отбранявайки небето над столицата, в първия си и последен боен полет, пилотът Димитър Списаревски сваля една и се врязва със самолета си в друга „летяща крепост”, като сваля и нея, но загива и самият той.

 По този повод Радио Лондон излиза с обръщение: „Български летци, ние знаем, че сте храбри и сте готови да браните до смърт своята Родина, но няма смисъл да се блъскате в нашите „крепости”. Защото вие сте малко, а ние сме хиляди!”.

За отбелязване на героизма на защитниците на родното небе и в памет на стотиците невинни жертви от събитията преди 80 години, на 15.12.2023 г. с молебен в параклиса „Свети Архангели“ на Военна академия „Г. С. Раковски“ започна възпоменаването на трагичната годишнина от героичната гибел на поручик Димитър Списаревски – живата торпила на българската бойна авиация. На церемонията, в присъствието на обучаеми и преподаватели от факултет „Командно-щабен“ беше почетена паметта на всички знайни и незнайни защитници, отдали живота си за защитата на родното небе.

На 19.12.2023 г. академичният състав на катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана“ на Военна академия „Г. С. Раковски“, организира и проведе поход до мястото на разбилия се самолет на поручик Димитър Списаревски в местността „Стражарски дол“ над с. Долни Пасарел, Софийско.  Дървен кръст, паметна плоча, множество венци и трибагреници обозначават лобното място на героя. С минута мълчание, поднасяне на цветя и разкази, пресъздаващи събитията от мразовития декември на 1943 г., преподавателите и слушателите от катедрата почетоха паметта на самоотвержените бранители, участвали във въздушните боеве в небето над столицата.

Кулминацията на отбелязването 80 години безсмъртие бе на 20.12.2023 г. във Военна академия „Г. С. Раковски“ от 15.00 ч. в аула „Раковски“ с провеждането на разширена дискусия на тема „Подвигът и саможертвата в името на Родината“ и представянето на книга „Списаревски – повест за живата торпила“ с автор Любен Овчаров. Съорганизатори са фондация „Български ВВС“, командването на ВВС, Военна академия, Българска авиационна асоциация и издателство „Еър ГРУП 2000“. На събитието присъства лично Командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, а бивши, настоящи и бъдещи радетели на авиационната идея в България споделиха своите мисли за живота и героизма на защитниците на родното небе и дали сме достойни да се назоваваме техни наследници.