Участие в  Деня на храбростта и празник на Българската армия

Денят на храбростта и празник на Българската армия бе отбелязан с водосвет на знамената-светини, представителните и бойните знамена.

В тържествения ритуал участваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Стайко Прокопиев, висши офицери от Българската армия, представители на държавната и местна власт, военно-патриотичните съюзи, дипломати.

Водосветът започна в 10 ч. пред паметника на Незнайния воин и бе отслужен от наместник-председателя на Светия Синод в Българската православна църква, Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий.

В ритуала участваха знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и представителните блокове на Въоръжените сили.

По време на водосвета на бойните знамена, при изпълнението на националния химн бяха произведени 20 артилерийски салюта.

Държавният глава прие строя на представителните блокове и поднесе венец пред паметника на Незнайния воин.

В края на тържествения ритуал, над площад „Александър Невски“, прелетяха три самолета МиГ-29.

По случай тържествения ден, експерти по военна история от Военна академия „Г. С. Раковски“ гостуваха в най-големите национални медии.

Доцент д-р Стоян Николов, ръководител на научна секция „Военноисторически изследвания“, бе гост в Българската национална телевизия, а в БТВ, Нова телевизия и Българското национално радио гостуваха главните асистенти от научната секция подп. д-р Калин Ранчев, д-р Боян Жеков и д-р Богдан Андреев.

„Тази година  няма да има военен парад, но той заема важно място в историята на България“ – обясни пред БНР д-р Андреев, експерт по военна история във Военна академия „Г. С. Раковски“.

„Корените на този празник могат да бъдат проследени много назад във времето…Преди сражение, православните армии са благославяни със светена вода. Едно от най-ранните свидетелства за благославяне на бойните знамена и войската е от втората половина на седми век – по времето на византийския император Константин Погонат. След приемането на християнството в България тази традиция също се възприема.“

„След демократичните промени от ноември 1989 година отново се повдига въпросът за ролята на 6 май в празничната система. През 1991-1992 година военните празнуват два пъти в годината – на 6 май и на 23 август. През 1993 година с постановление на Министерския съвет е възстановен празникът и неговото честване“ заяви д-р Богдан Андреев.

По повод празника на Българската армия, бяха организирани празнични концерти на представителните военни духови оркестри и оркестрите на военните формирования в гарнизоните София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Карлово и Велико Търново.

Снимки: БТА и PAN.BG