Тържествено откриване във Военна академия на годишната научна конференция с международно участие „20 години България в НАТО и НАТО в България“

На 2 април в зала „Тържествена“ на Военна академия „Г. С. Раковски” се даде старт на годишната научна конференция с международно участие. Традиционно, престижният научен форум се организира в навечерието на патронния празник на Академията 14 април – рождената дата на идеолога на българското национално-освободително движение Георги Раковски.

Тази година темата е „20 години България в НАТО и НАТО в България“ и се посвещава на три годишнини  – 20 години от влизането на Република България в Алианса, 25 години от създаването на Консорциума на военните академии и институтите за изследване на сигурността в НАТО  и  75 години от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор.

За първи път Конференцията се откри във втората половина на деня и бе едно плавно съчетание на тържественото откриване с приветствията на участници и гости и продължаване на дискусиите в неформална обстановка в знаковата среда на Военната Алма матер.

Събитието бе почетено от депутати, представители на Министерството на отбраната, Българската армия, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи, представители на Българската православна църква, посланици и военни аташета, акредитирани у нас, бизнеса, академичните среди и партньори на Академията. Присъстваха и делегации от ръководствата на партньорски институции от Грузия, Азербайджан, Румъния, Консорциума „Партньорство за мир“, Европейския център за изследване на сигурността „Джордж К. Маршал“.

Тържеството уважиха със своето присъствие и хората, пряко участвали в политическите събития и допринесли за успеха – Соломон Паси,  министър на външните работи в периода 2001 – 2005 г., основател и президент на Атлантическия клуб в България, проф. Огнян Герджиков, председател на 39-тото Народно събрание, ратифицирало договора за членство в НАТО, Николай Свинаров, министър на отбраната в периода 2001 – 2005 г., о.з. генерал Михо Михов, началник на Генералния щаб в периода 1997 – 2002 г., по чието време бяха извършени някои от съществените трансформации на въоръжените сили преди влизането в Алианса.

Конференцията бе открита от началника на Академията генерал-майор Тодор Дочев. Той посочи, че след промените от 90-те години на миналия век първото и най-голямо завоевание за България е членството на страната ни в НАТО. „Особено съм развълнуван от темата на конференцията,  защото последните 24 години от моя професионален живот са свързани по един или друг начин с процесите на интегрирането на Българската армия в Северноатлантическия  алианс. Това членство беше доверие и оценка за качеството на промените, истинско предмостие за членство на България в ЕС. Убеден съм, че България не може да има устойчивост и просперитет без членство в НАТО. То беше постигнато благодарение на последователната политика на българските правителства след демократичните промени и постигнатия консенсус в обществото, че членството ни в НАТО няма алтернатива. Влизането и утвърждаването на България в НАТО беше военнополитическа интеграция на държавата, въоръжените сили и нейните институции. Длъжни сме да отдадем заслужено признание на всички държавници, политици, военни, дипломати, ръководители и експерти от различни ведомства, които осигуриха пълноправното ни членство в Алианса. България направи своя стратегически избор, продиктуван от нашата  европейска идентичност и от убедеността, че мястото ни е в семейството на държавите, които споделят евроатлантическите ценности за свобода, демокрация, права на човека, върховенство на закона и пазарна икономика. Ние разглеждаме НАТО като основен гарант за сигурността на нашата страна.  Същевременно се стремим да допринасяме за колективната отбрана“.

„Военната академия има водеща роля, както за поставянето на научна основа на процеса по трансформацията на въоръжените сили, така и при изграждането на най-ценния капитал – хората. При нас са проведени и първите целеви курсове за квалификация на офицерите и сержантите, които трябваше да заемат национални и международни длъжности в командванията и щабовете на НАТО след нашето приемане“ – каза още началникът на Военна академия и пожела успех на Конференцията.

Приветствие от името на Президента на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев бе поднесено от съветника по сигурността и отбраната на президента полк. о. з.  Илия Милушев. Председателят на комисията по отбрана в Народното събрание Христо Гаджев отправи приветствие към участниците в Конференцията, като посочи, че „Членството в НАТО е основен инструмент за модернизация на Българската армия и ние трябва да го използваме много повече. Трябва да гледаме напред, а обществото да се убеди, че отбраната се нуждае от по-големи разходи, за да гарантираме нашия собствен суверенитет“.

 „Отстояването на нашия евроатлантически избор е твърдо във фокуса на отбранителната ни политика“ – посочи в своето слово заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. „Министерството на отбраната работи за повишаване на интереса към военната професия, защото хората в отбраната са най-важния компонент на способностите. Именно тук виждам съществената роля на Военна академия „Г. С. Раковски“, като онзи уникален двигател на институционалната ни система при ангажиране не само на професионално свързаните с нея кадри от въоръжените сили, но и по-активното въвличане на гражданското общество с проблемите на отбраната на страната“ – каза още заместник-министър Запрянов.

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, директорът на Европейския център за изследване на сигурността „Джордж К. Маршал“ генерал-майор о.з. Бер Сегуин, заместник-председателят на БАН чл.-кор. проф. Стефан Хаджитодоров, директорът на фондация „Конрад Аденауер“ за България Норберт Бекман – Диркес бяха сред официалните лица, които приветстваха участниците и гостите в Конференцията.

„След своята 75-годишна история, днес НАТО обединява 32 държави, водени от принципа, че мирът и демокрацията не са даденост и се нуждаят от инвестиции и усилия всеки ден“.

В края на тържеството, свои спомени разказаха трима от преките участници в периода на присъединяването ни към Алианса.

Проф. Огнян Герджиков (председател на 39-тото НС), отбеляза водещата роля още от 1990 г. на Соломон Паси, а Николай Свинаров (министър на отбраната  2001 – 2005 г.),  благодари на всички военнослужещи и български  граждани, които подкрепиха членството на България в НАТО.

Д-р Соломон Паси (министър на външните работи 2001 – 2005 г.)  поздрави генерал-майор Тодор Дочев и Военната академия за избора на заглавието на Конференцията, което според него е уникално и в най-голяма степен отразява същината на нашето историческо присъединяване. Д-р Паси поздрави Военната Алма матер затова, че като институция „възпитава две много важни качества – лидерство и екипност, съществено необходими в нашия живот“.

Близо 80 са участниците в научните направления – български и чуждестранни експерти и учени, които ще представят своите изследвания и разработки и ще дискутират проблеми, пред които сме изправени в съвременния свят.

Конференцията се провежда в зала „Концертна“ на Централния военен клуб, на 3 и 4 април от 9.00 ч. до 17.00 ч.

Нека си припомним и думите на бележития Манфред Вьорнер: „НАТО остава гръбнака и фара на бъдещето на човечеството – свобода и мир“.

Видео от тържественото откриване на Конференцията може да видите ТУК: