Военна академия отбеляза 156 години от смъртта на своя патрон Георги Стойков Раковски

На 09 октомври 1867 г. умира Георги Стойков Раковски –  идеолог на българското националноосвободително движение, който през целия си живот с перо и сабя се бори за освобождението на България.

Отец Йордан – ефимерий на храм „Свети Архангели” към Военната академия отслужи Заупокойна молитва.

Доцент доктор Стоян Николов от Института за перспективни изследвания за отбраната запозна личния състав, присъствал на честването, с живота и делото на патрона на Академията, като отбеляза: „Делят ни 156 години от тъжната дата, когато приключва жизненият път на Раковски. Той е само на 46 години. Живее в бурните времена на Балканите и в Европа през XIX в., когато на политическата карта масово се появяват националните държави и кризата в редица многонационални държави се задълбочава, а просвещението, светското образование и борбата за свобода си пробиват път и сред християнските народи в закостенялата Османска империя. Животът му е кратък като времетраене от днешна гледна точка, но изпълнен със събития, посветени на просветителското и революционното му дело.

Събрани днес край паметника на Раковски във Военна академия, съзидан през 1967 г., ние няма как да не си спомним за мъдростта на поколенията преди нас, за да пазим свято спомена за тях… Патронът на Военна академия Георги Раковски след 156 години от неговата смърт остава в паметта на българите като просветител, учен, стратег и идеолог на националноосвободителното движение и един от великите възрожденски дейци, загърбили личното и посветили живота си на Отечеството“.

Венeц от името на личния състав бе положен на паметника на Раковски във Военната академия.