155 години от смъртта на патрона на Военна академия Георги Стойков Раковски

В духа на Възрожденската традиция да почитаме нашите герои, на 7 октомври 2022 г. Военната академия отбеляза 155 години от смъртта на своя патрон Георги Стойков Раковски – основоположник на организираната националнореволюционна борба за освобождението на България.

Денят започна със заупокойна молитва в храм „Свети Архангели“ на Академията, отслужена от ефимерия на храма отец Йордан.

Ритуалът продължи с поднасяне на венец пред паметника на Раковски, където слово за живота и делото на титана на българското национално-освободително движение и пръв военен теоретик Георги Раковски изнесе генерал-майор Тодор Дочев – началник на Академията. След като сподели с присъстващите важни факти за Раковски, генерал-майор Дочев завърши с думите: „Въпреки дистанцията на времето, и днес думите и заветите на Раковски са пример за родолюбие и чест: „Аз съм всякога бил българин и ще бъда не само до гроб такъв, но еще и после смъртта ще оставя завещание, и прах ми да ся не смеси с друга народност!“ Днес е ден, в който трябва да си припомним отново уроците на Раковски и да ги предадем на следващите поколения. Това са уроците по патриотизъм и независимост, уроците по единение на нацията в името на онези светли идеали. Дълбок поклон пред светлата му памет!“.

Събития като това са символ на родовата памет, която обединява предци и потомци. Те са показателни за значението и за достойния живот и дело на патрона на Военна академия, на неговите съратници и последователи, на многобройната армия от български герои, на които дължим свободата си.

На 5 март 1946 г. с регентски Указ № 6 на Военната академия се дава името на Патриарха на българското националноосвободително движение Георги Стойков Раковски и вече 76 години тя достойно и с гордост носи името на този титан на мисълта и делото, с който българският народ трябва да се гордее.

100 години след смъртта на Раковски, през 1967 година, в двора на Академията, в памет на един достоен син на Майка България е изграден паметник и вече 55 години той е място за отдаване на почит и за преклонение пред един велик българин. Едва ли има друга институция, която е направила повече за Раковски, за реализиране на неговото дело, идеи и несбъднати мечти.