Военна академия „Г. С. Раковски“ отбеляза тържествено 152 години от рождението на полк. Борис Дрангов

„Вечна памет пред живота и делото на великия патриот на България! Нека следваме светлия пример на полковник Дрангов – да бъдем едно цяло, една сплав – посветени на Отечеството“. С тези думи започна тържетвения ритуал по отбелязване годишнината от рождението на големия стратег и незабравимия български командир и педагог полковник Борис Дрангов.

Пред неговия паметник в парка на Военната академия, на неговата рождена дата 15 март се събра личния състав на Академията, офицери от запаса и резерва, много ветерани и граждани.

Началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев поднесе цветя в знак на признателност.

„В историческата памет на нашия народ има събития, които винаги ще ни изпълват с национална гордост. Има личности-легенди, хора с непреклонна воля, родолюбие и всеотдайност, чийто живот и дело не се побират в граници и епохи. Един от тези велики българи е полковник Борис Дрангов. Идеалист, вярващ в България, отдал живота си в името на този идеал. Човек, който се себераздава. Човек, който обича.

Дрангов е любов – към Родината, към справедливостта, към смелостта, към жертвоготовността. Борис Дрангов е легенда. Това, което е направил като командир и военен педагог, е останало в съзнанието на Българската армия, ще остане в съзнанието и на България“.