151 години безсмъртие

Васил Левски - паметник - 151 години 1

През целия ден на 19 февруари паметникът на Васил Левски в парка на Военната академия се обсипваше от цветя. Още от сутринта тук прииждаха ученици – малки и големи, със своите учители, родители и приятели, поднасяха тихо цветя и оставаха смълчани пред Апостола.

В 15.00 часа се състоя тържествен ритуал, на който присъстваха заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на Военна академия генерал-майор Тодор Дочев, кметът на район „Оборище“, генерали, офицери, личният състав на Академията, запасни, ветерани, много граждани, гости и ученици.

Началникът на Военна академия генерал-майор Тодор Дочев изнесе кратко слово за живота и дейността на Левски, като каза: „Величието на героя завинаги остава като славен пример за героизъм и саможертва пред Отечеството!“

Председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев сподели своите мисли за делото на Апостола, за неговата идеология, която трябва като пътеводна звезда да ни води напред и да ни обединява, за да пребъдем през времето.

Със заповед на министъра на отбраната бяха  наградени с възпоменателен медал „Васил Левски – 150 години безсмъртие“ военнослужещи и цивилни служители от Военна академия. Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов връчи медалите и благодари на Инициативния комитет за изграждането на паметника, който бе открит през 2016 г.