Военната академия – организатор и домакин на честването по повод 130 години от рождението на Цар Борис III

Днешният ден ни е събрал в „Царските зали“ на Военна академия „Георги Стойков Раковски“, за да почетем и тържествено да ознаменуваме 130 годишнината от рождението на Негово Величество цар Борис III“ – с тези думи започна тържественото честване, на което присъстваха Н. В. Симеон Сакскобургготски, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, временно управляващият посолството на Черна гора в Република България г-жа Йелена Филипович-Стоянов, представители на министерството на отбраната, на академичната общност, офицери, слушатели, студенти, служители от Академията и много медии.

Цар Борис III завършва Военното училище и се обучава в състава на първия випуск на Военната академия.

Началникът на Военна академия генерал-майор Тодор Дочев, по-рано същия ден по повод дипломирането на студентите в зала „Тържествена“, отбеляза заслугите на Цар Борис III за военното образование в България и връзката му с Военното училище и Военната академия, а този път наблегна на книжното богатство на Военната алма матер, свързано с царската фамилия. „Няма дял от човешките знания, на които българският цар Борис III да е чужд – каза генерал-майор Дочев. „Той живо се e интересувал от природни науки, литература, изобразително изкуство и история. От научните титли и дипломите, които притежава най-скъпи за него са „Доктор хонорис кауза” на Софийския университет, дипломата за завършена Военна академия и за членството му  в Българската академия на науките. Научните постижения на цар Борис в областта на природните науки са оценени и извън границите на България. През 1934 г. италианският в-к „Рома“, между другото, пише: „Културата на царя на българите прави чест на един съвременен монарх. Няма отдел от науката, който да му е чужд, като почнете от литературата, включите естествените науки, военното изкуство и свършите с юрисдикцията.“

Началникът на Военната алма матер представи едно голямо богатство от книжния фонд на академичната библиотека – албумът „Височайшата венчавка на Цар Борис III и царица Йоанна от 1930 г., издаден от фотографска къща „Крепиев“  в София.

Н. В. Симеон Сакскобургготски разказа интересни случки, свърани с неговия баща, които са оставили силен отпечатък у него.

Бяха представени и лични вещи и документи, както от страна на царското семейство, така и от страна на академичната библиотека и книги от читалище „Цар Борис III“ в гр. София.

Н. В. Симеон Сакскобургготски получи подаръци, свързани със 130 годишнината на неговия баща от Военна академия „Г. С. Раковски“, а така също и от други гости.

Събитието завърши с обща снимка за спомен.


Допълнителна информация може да намерите от:

Информационния център на МО – Военен телевизионен канал (ВТК);

Българска телеграфна агенция (БТА); kingsimeon.bg ;

„24 часа“; Агенция „Фокус“; „Glasove.com“; „Otbrana.com“ ; „Pan.bg“;

Галерия снимки от „Dnes.dir.bg“; „Dir.bg“

„Bgnes.bg“; „Actualno.com“; „Dnes.bg“;

„5 минути“; „Епицентър“; „Tpуд news“