Генерал-майор Тодор Дочев взе участие в тържествата в старопрестолната столица Велико Търново, по повод 115 години от обявявянето на Независимостта на България

Началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев бе поканен лично от кмета на община Велико Търново инж. д-р Даниел Панов да бъде официален гост на тържествата, посветени на 115-тата годишнина от обявяването на Независимостта на страната ни в старата българска столица Търново.

Генерал Дочев поднесе Поздравителен адрес, в който се казава: „На този паметен ден през 1908 г. българският народ доказва своята непреклонност и стремеж към единство и просперитет. Обявяването на Независимостта е едно точно толкова дръзко дело, колкото е и Съединението на България. Два силни политически акта, с които нашият народ възвръща националното си достойнство, а Родината ни е поставена наравно с останалите европейски държави.

Днес е ден на радост и на гордост, защото само независимото сърце е истински свободно да бие и да се бори за мечтите си.

Историята ни учи, че независимостта трябва да се отстоява в ежедневието, в малките дела, във важните решения – навсякъде. Независимостта е смелост, решителност и готовност за носене на отговорност. И само този, който приеме открито и смело това предизвикателство, може да бъде истински независим. 

„България над всичко!“ – това е девизът на нашите предци от 1908 г., който е особено актуален и днес, и нека, спомняйки си за техния подвиг, се присъединим към него и всички ние!

Това, което е днес нашата древна столица Велико Търново, е съградено с многолетните усилия на нашите деди. Пазете българските корени и възпитавайте младото поколение в любов към нашите изконни ценности, защото „Народ, който няма минало – няма и бъдеще“!

Да бъдем достойни наследници на дедите, да носим тяхната мъдрост и далновидност, за да продължим да издигаме авторитета на България, следвайки пътя на чистите български идеали за свобода и независимост, в името на просперитета на Родината!“ – се казва в поздрава от Военната Алма матер.