111 години от създаването на Военна академия „Г. С. Раковски“

На 18 април 2023 г. Военна академия „Г. С. Раковски“ отбеляза Патронния си празник и 111 години от своето създаване. На събитието присъстваха: генерал-лейтенант Любчо Тодоров – съветник по военната сигурност на Президента на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Съвместното командване на силите, командирите на видовете въоръжени сили и на Съвместното командване на специалните операции; посланици и военни аташета, акредитирани в България; командири на командвания, военни формирования и структури в Министерството на отбраната и Българската армия; ректори на висши училища; областни управители и кметове на общини и населени места; представители на военно-патриотични съюзи и организации; бивши служители, партньори и приятели на Военна академия.

Празничният ден започна с тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на патрона на Академията Георги Стойков Раковски.

Откриването на Център за изследване на екстремизма и тероризма бе едно от събитията в отбелязването на патронния празник.

В академичното слово бяха представени постиженията на Академията през изминалата година. Полковник от запаса доц. д-р Станчо Станчев се върна назад в историята и доказа, че действително Академията е институция с традиции. Водеща на тържественото събрание бе капитан Славена Генкова. Тя и капитан Диян Генков, който говори за факултет „Командно-щабен“ и департамент „Дистанционно обучение, езикова подготовка и квалификация“, са семейство слушатели. Факултетът „Национална сигурност и отбрана“ и Институтът „Перспективни изследвания за отбраната“ бяха представени от полковник Диана Янева от специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“. Съвременната картина на военната Алма матер обобщи началникът генерал-майор Тодор Дочев. В словото си той разкодира трите единици в 111-та годишнина. Те, каза генерал-майор Дочев, символизират не само, че Военната ни академия е водеща във висшето военно образование, но и първенец, който се стреми това образование да бъде модерно и да отговаря адекватно но съвременните изисквания. Третата единица, допълни той, означава, че нашият научно-изследователски и преподавателски състав е от високо подготвени кадри. „Днес общата ни цел е да се утвърждава Академията като водеща национална институция за висше образование, квалификация, научни и научно-приложни изследвания в областта на националната сигурност, стратегическото ръководство на отбраната и оперативното командване на Въоръжените сили“, посочи още генерал-майор Дочев.

Академията ефективно се адаптира към динамичните промени в средата за сигурност, успешно привеждайки системата за обучение в съответствие с националните и международните изисквания и стандарти, е оценката на Президента и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в неговия поздравителен адрес, прочетен от съветника му по военна сигурност генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

Днес академията заема ключово място в системата на висшето образование, тя е неделима част от развитието на Българската армия, се посочва в поздравлението на министъра на отбраната Димитър Стоянов, прочетено от неговия заместник Теодора Генчовска. Тя е емблема за академично обучение в областта на сигурността и отбраната, отбелязва министърът, имайки предвид и нарастващият интерес към нея, включително и от чужбина. Лично от свое име г-жа Генчовска призова институциите за по-пълно използване капацитета на военнослужещите и цивилните служители в Академията.

От своя страна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов видя зад трите единици на годишнината от създаването на академията символ за устойчивост във времето и значимост в делата. Той изрази увереност, че след много години отново ще се акцентира върху думата устойчивост, когато се говори за Военната академия. Началникът на отбраната говори за нарасналите изисквания към командирите и щабовете, с оглед и на войната в Украйна. С радост отбелязвам, каза той, че ръководството и академичният състав работят с мисъл и отговорност за развитие на военно-образователната и научна система.

Със заповед на министъра на отбраната Димитър Стоянов за дългогодишна всеотдайна служба в академията и по повод преминаването в пенсия с награден знак  „За доблестна служба“ бе наградена Маруся Петрикова от сектор „Връзки с обществеността“. Отличието бе връчено от заместник-министъра на отбраната Теодора Генчовска. Г-жа Петрикова бе удостоена и от генерал-майор Дочев с награден знак „За особени заслуги към Военна академия „Г. С. Раковски“.  Адмирал Ефтимов връчи дипломите на придобилите образователна и научна степен „доктор“. Удостоверения на заелите академични длъжности „професор“ и „доцент“ връчи заместник-председателят на БАН член-кореспондент проф. доктор на науките Стефан Хаджитодоров.

Получени бяха десетки поздравителни адреси от командири и началници на формирования, ведомства и военно-патриотични организации. Празникът завърши с тържествен концерт. Преди това гостите разгледаха изложба на гвардейски войнишки и офицерски саби.