„110 години традиция, качество, престиж“

На 14 април 2022 г. Военна академия „Г. С. Раковски“ отбеляза 110 години от своето създаване. На събитието присъстваха заместник-министъра на отбраната Александър Петков, заместник-министъра на образованието и науката проф. Петрова, заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командира на Съвместното командване на силите, командирите на Видовете въоръжени сили и на Съвместното командване на специалните операции; посланици и военни аташета, акредитирани в България; командири на командвания, военни формирования и структури в Министерството на отбраната и Българската армия; ректори на висши училища; областни управители и кметове на общини и населени места; представители на военно-патриотични съюзи и организации; бивши служители, партньори и приятели на Военна академия.

Празничния ден започна с тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на патрона на академията Георги Стойков Раковски.

 След посрещането на  бойното знаме в зала „Тържествена”, беше произнесено приветствено слово от началника на Академията генерал-майор Тодор Дочев по случай патронния празник и 110-та годишнина от създаването на най-старото висше военно училище в България. „Нека да ни е честита 110-тата годишнина на Военна академия! Бъдете достойни последователи на нашия патрон! Укрепвайте авторитета на Военна академия “Георги Стойков Раковски”! Позволете ми да поздравя всички вас с празника и да пожелая здраве и вяра в бъдещите ни успехи! ЧЕСТИТ  ПРАЗНИК !“ завърши словото си той.

По случай Празника, бяха наградени военнослужещи и цивилни служители от името на Министъра на отбраната, началника на отбраната и началника на Академията. Бяха връчени пагони за повишаване в следващо военно звание на двама офицери.

Прожектиран бе и специално подготвен късометражен документален филм, посветен на годишнината, който представи историята и дейността на военната ни Алма матер от нейното основаване до наши дни.

 Честванията завършиха с тържествен концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.