105 години безсмъртие – полковник Борис Дрангов

С военен ритуал-поклонение и полагане на венци и цветя Военна академия „Г. С. Раковски“ отбеляза 105 години от героичната гибел на полковник Борис Дрангов – един велик българин, доблестен мъж, отдал целия си съзнателен живот за свободата на Отечеството.

Панихида в памет на полковник Дрангов отслужи Негово Благоговейнство отец Йордан Божилов – ефимерий на храм „Свети Архангели“ във Военна академия.

След панихидата, на паметника на полковник Дрангов и на възпоминателната плоча „Кота 1050 – Завоя на Черна“ на Алеята на победите бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към великия патриот на България.

Началникът на Академията генерал-майор Тодор Дочев завърши словото с думите: „Вечна памет на полковник Дрангов, слава, вечна слава на неговото дело и служба в името на Майка България. Да се знае и да се помни неговото име и саможертва, чрез него да възпитаваме в патриотизъм и родолюбие млади и стари, военнослужещи и граждани, ученици и студенти, синове и дъщери на Република България. Да живее България!“

Паметният ден, посветен на полковник Дрангов, завърши в зала „Полковник Борис Дрангов“, където беше представена премиерата на документалния филм „Сладко е да се мре за България“, посветен на неговия достоен живот.

Един герой на Майка България, макар и символично, за пореден път се завърна там, откъдето е започнал своя подход към величието и вечността.

Това събитие е показателно, че хора като полковник Дрангов и техните дела не са забравени. Оценени са смисъла и значението на тяхната саможертва в името на това – всеки един от нас и всички заедно, като народ, да живеем по-добре и по-достойно. Вярваме, че този ден ще се превърне в символ на родовата памет, която обединява предци и потомци. Нека съхраним в сърцата си подвига на полковник Борис Дрангов и да го отнесем със себе си като пример, който не трябва да забравяме.